Ga naar de hoofdinhoud
Werkgever

Aan het werk blijven met een hersenletsel

Ik vind het heel belangrijk om te weten dat iemand een hersenletsel heeft. Je kan dat niet wegdenken. Het is een groot deel van iemands functioneren, op verschillende vlakken.

Werken helpt je medewerker om meer of weer grip op het leven te krijgen. Werken kan een extra hulpmiddel zijn om het hersenletsel te boven te komen of om het een minder veeleisende plaats in het leven te geven. Werken kan een gunstig effect hebben, zowel materiaal, sociaal als op iemands mentale gezondheid. 

🚧Uitdagingen: 

voor de persoon met NAH zelf: onderzoek toont aan dat personen met NAH eens ze het werk  hervatten een hogere kans hebben om vast te lopen in een re-integratietraject en vroegtijdig uitvallen op de werkvloer (Karcz et al., 2021).

voor de betrokken actoren: praktisch is het niet evident om de opvolging duurzaam te waarborgen.

💪Hefbomen:

  • het werk moet passend zijn en passend blijven.
    • Dit houdt in dat het moet (blijven) aansluiten bij de eigen mogelijkheden van de persoon én van de werkcontext.
    • Je medewerker moet het werk graag doen en nog energie overhouden om andere rollen op te pakken (zoals de rol van ouder en vriend).
  • l​​​​​​aat de persoon en/of een andere werknemer (bv. jijzelf, de leidinggevende of een collega) een dagboek of weekschema bijhouden.
    • In zo'n dagboek of weekschema visualiseert de persoon verschillende soorten activiteiten (zoasl denk- (bv. presentatie maken) en/of doe- (bv. dozen verplaatsen) activiteiten). Je kan ook werken met tijdblokken (werktijd, persoonlijke tijd, ontspanning, tijd voor huishoudelijke taken, eetmomenten, gezinstijd, therapietijd en rust). 
    • Per activiteit/tijdblok geeft die aan of het een mentale inspanning, fysieke inspanning, ontspanning of rust is.
    • Zo'n dagboek of weekschema is een concreet startpunt bij opvolgmomenten. 
  • evalueer samen met de persoon met NAH blijvend aanpassingsmogelijkheden: een aanpassing die vandaag helpend is, kan later belastend zijn (bv. het bijhouden en afvinken van een takenlijst)
    • hoe gaat de persoon om met de uiteenlopende uitdagingen op de werkplek?
    • Het is waardevol een gelaagde omgeving te creëren waarin drempels worden weggehaald en mogelijkheden worden geoptimaliseerd zodat het gevoel van eigenwaarde bij de persoon met NAH verhoogt (Radford & Walker, 2018).
    • Blijf het evenwicht bewaken tussen de persoon (mogelijkheden, interesses, noden) en de werkcontext (taakeisen en werkomgeving) (Karcz et al., 2021). Zo’n evaluatie gebeurt idealiter gedurende de rest van de werkloopbaan op regelmatige tijdstippen.

💡1. Tips die de persoon kunnen helpen om (terug) te werken

💡2. Tips die de persoon kunnen helpen om (duurzaam) te blijven werken