Ga naar de hoofdinhoud

Vrouwen in de menopauze en hun fysieke activiteit

02/11/2023
Leen Broeckx Panelmanager

In nauwe samenwerking met het Motion Lab van Thomas More nam dr. Oonagh Giggins van NetwellCASALA fysieke testen af bij 10 vrouwen in de menopauzeleeftijd voor haar onderzoek naar fysieke activiteit in deze levensfase.

Via het programma TA stelt het VITALISE-project 17 onderzoeksinfrastructuren in zeven landen open voor externe onderzoekers, zodat zij hun onderzoek gratis kunnen uitvoeren. De aanvragers voor transnationale toegang kunnen aan hun eigen projecten werken of aan een van de onderzoeksgebieden gedefinieerd in VITALISE, namelijk revalidatie, overgang van ziekenhuis naar thuis en de dagelijkse leefomgeving.

LiCalab deed een oproep voor vrouwen tussen de 40 en 64 jaar die zich in of rond de menopauzefase bevinden en die spier- en/of gewrichtsklachten hebben. We werkten samen met de collega’s van Mobilab & Care in hun Motion Lab (meetlabo) gespecialiseerd in o.a. ganganalyse. Samen met dr. Oonagh Giggins deden we een ganganalyse, maten we evenwicht en stabiliteit, fysieke activiteit en grijpkracht. De deelnemers kregen een smartwatch mee naar huis die hun beweging en slaappatroon opvolgt tot januari 2024.

Oonagh analyseert deze gegevens en onderzoekt of de menopauze geassocieerd wordt met een versnelde afname van fysieke functies en activiteit en of er een toename is van problemen met de gewrichten en/of spieren. In een latere fase zullen er interventies worden ontwikkeld die een invloed kunnen hebben op voormelde factoren.
 

Verwante blogs