Vrouwelijke kunstenaars door de eeuwen heen, een terugblik via zelfportretten

Universiteit Derde Leeftijd

Vrouwelijke kunstenaars zijn lange tijd onbekend gebleven. Onze kunstgeschiedenis is geconstrueerd rond ‘grote meesters’ en daarbij denken we onwillekeurig aan mannen. Toch hebben vele bijzonder getalenteerde kunstenaressen ook hun stempel op de kunstgeschiedenis gedrukt.

De renaissance kent de eerste hofschilderessen zoals Catharina van Hemessen in de Zuidelijke Nederlanden, in Italië Sofonisba Anguissola werkzaam aan het hof van Filips II van Spanje en Lavinia Fontana hofschilderes van Paus Clemens VIII. Tijdens de zeventiende eeuw zien we opmerkelijke persoonlijkheden zoals Artemisia Gentileschi, Judith Leyster en Michaelina Wautier. De achttiende eeuw wordt de periode van de internationale carrières: Rosalba Carriera kent een groot succes met haar vernieuwende pastelportretten, Anna Dorothea Therbusch, Adélaide Labille Guiard, Angelica Kauffmann en Elisabeth Vigée-Lebrun worden echte vedetten.

Deze lezing biedt een alternatieve terugblik op de kunstgeschiedenis. Het is een soort ontdekkingstocht waar we via zelfportretten kennis maken met enkele belangrijke vrouwelijke kunstenaars.

Praktische informatie

Spreker: Mevr. Fabienne De Meulemeester (Amarant)

Wanneer?

Van 4 oktober 2022 t.e.m. 2 mei 2023
Wekelijks op dinsdag van 14.15 u. tot 16.45 u.

Waar?

Thomas More, Campus Geel | Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Kostprijs?

10 lezingen: 80 euro
5 lezingen: 45 euro
1 lezing: 10 euro

Toegangskaarten kunnen telkens ter plaatse aangekocht worden.
Tickets zijn inclusief koffie/thee of frisdrank tijdens de pauze.

06
december
Dinsdag
14:15
16:45
Fysiek
Prijs
€ 10,00