Symposium | Preventief en herstelgericht werken met kinderen

Leon
MoreCare

Storend gedrag bij kinderen voorkomen, begrijpen en reguleren

Medewerkers in de onderwijssector en de zorgsector delen vaak éénzelfde bezorgdheid, namelijk het welzijn van het kind. Het kenniscentrum Leon (onderwijs) & More Care (verpleegkunde – gezondheid en zorg) slaan dan ook de handen in elkaar voor dit tweedaags symposium.
 
De eerste dag van het symposium staat in het teken van het signaleren, herkennen en voorkomen van (storend) gedrag bij kinderen. In de voormiddag worden een aantal inzichten aangereikt rond de werking van het stressbrein in relatie tot probleemgedrag. Zowel de begeleider, leerkracht of verpleegkundige  als het kind hebben hun “Window of Tolerance”, het ‘raampje’ waarbinnen ze stressvolle gebeurtenissen of innerlijke spanningen kunnen verdragen. Maar wat gebeurt er als de onder- of bovengrens hiervan wordt bereikt?   
In de namiddag bieden we een aantal workshops aan waarin we technieken en vaardigheden aanreiken om preventief te werken rond stress en probleemgedrag. 
 
Soms kan gedrag ondanks preventief werken toch escaleren en moeten we de relatie herstellen na een conflict. De tweede dag van het symposium verdiepen we ons dan ook in de visie rond herstel.  
In de voormiddag verkennen we de theoretische aspecten rond het herstelgericht werken.  In de namiddag is er ook hier een ruime keuze aan verdiepende workshops waarin we kennis maken met verschillende methodieken die begeleiders, verpleegkundigen en leraren ondersteunen om meer herstelgericht te werken in de leefgroep, in een (individuele) begeleiding of in de klaspraktijk.  
 
Doorheen het symposium reiken we kaders aan op basis van wetenschappelijke inzichten. Daarnaast stemmen we de inhoud af op noden en mogelijkheden op de werkvloer en de dagelijkse praktijk. Het volgen van beide studiedagen is een meerwaarde omdat ze complementair zijn, maar het is ook mogelijk om in te schrijven voor één van beide dagen. 

Gedetailleerd programma | 7 okoberGedetailleerd programma | 21 oktober
Praktische informatie
  • Doelgroep | leerkrachten, verpleegkundigen (pediatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie, diensten voor personen met een mentale beperking kinderen-jongeren, sociaal verpleegkundigen, kind en gezin), CLB medewerkers, orthopedagogen, kindercoaches, zorgcoördinatoren, ondersteuners uit het lager onderwijs en buitengewoon lager en secundair onderwijs…
  • Kostprijs
    • 1 Dag: 110 euro
    • Tweedaagse: 195 euro 
    • inbegrepen | lesmateriaal, drank, broodjeslunch, aanwezigheidsattest
07
oktober
Vrijdag
08:45
16:00
Zandpoortvest 60, Mechelen
21
oktober
Vrijdag
08:45
16:00
Zandpoortvest 60, Mechelen
Liesbet Van Bos
T + 32 15 68 88 61
Karlien Tiebout
T + 32 472 44 84 19