Emotionele Intelligentie voor jongeren | lessenreeks

Donche

Emotionele intelligentie voor jongeren 

Wat heb je nodig om het te maken in het leven? De kans is groot dat ‘talent’ of ‘intelligentie’ ergens in je antwoord opduiken. Intelligentie vernauwen we vaak tot het puur cognitieve – goed kunnen onthouden, verbanden kunnen leggen, een scherp wiskundig inzicht hebben … Ook op school is dat cognitieve vaak het belangrijkste. Kennis is macht – dat is waar – maar met alleen je IQ zal je in onze samenleving niet ver geraken. Om gelukkig en succesvol in het leven te staan, heb je naast voldoende kennis en inzicht ook een flinke dosis emotionele intelligentie (EQ) nodig.  

Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills – ‘levensvaardigheden’ – die het je makkelijker maken om vlot de vele uitdagingen te trotseren die studies, werk en leven met zich meebrengen. Elke Keersmaekers durft te stellen dat je EQ een absolute voorwaarde is voor je geluk en succes: het is de gezonde basistaart, en je IQ is de slagroom erop die je leven nog net wat lekkerder maakt. Het is om die reden belangrijk dat we deze kennis en vaardigheden over EQ doorgeven aan onze jongeren, we kunnen dit inbedden in ons dagelijks lesgeven of er een apart vak aan wijden. 

Elke Keersmaekers is docent aan de Thomas More Hogeschool waar ze lesgeeft in de lerarenopleiding.  Daarnaast geeft ze ook Latijn in het secundair onderwijs en de module ‘life skills’ in de 3de graad. In deze module wil Elke jongeren bewust maken van het belang van emotionele intelligentie. Als classica benadert ze deze thema’s met een knipoog naar de filosofische wijsheden uit de klassieke oudheid. 

Inhoud

Sessie 1: algemene introductie op emotionele intelligentie en zelfbewustzijn (je persoonlijke barcode en talenten in kernkwadranten, emoties en emotieregulering )

In deze sessie leer je wat emotionele intelligentie precies is. We zoomen ook in op het zelfbewustzijn. We kijken naar welke talenten jongeren hebben en hoe we deze kunnen achterhalen. Je leert het belang van emoties en hoe je jongeren kunt leren hoe ze emoties bij zichzelf en anderen kunnen herkennen. Hoe kunnen jongeren hun emoties beter reguleren? Hoe kun ze er beter mee leren omgaan zodat ze er niet door overspoeld geraken en in hun hoofd echt tot rust kunnen komen?

Sessie 2: zelfzorg en zelfbeheersing / motivatie en flow

Besteden jongeren voldoende aandacht aan de essentiële basisbehoeften in het leven, namelijk voeding, beweging, slapen? Het reduceren van stress begint vaak hiermee. En verder: kunnen zij hun impulsen goed in bedwang houden? Welk zaken zetten hun zelfbeheersing op de proef? We kijken naar de ingrediënten die jongeren nodig hebben om zich gemotiveerd te voelen. En hoe geraken ze van motivatie naar een echte toestand van flow? Een juiste mindset kan hen helpen.

Sessie 3: optimisme en timemanagement + IPS 1 (intrapersoonlijke schaal)

Hoe staan jongeren in het leven? Zijn ze eerder optimist of pessimist? Optimisme brengt hoop en veerkracht. In deze sessie worden tips gegeven om optimisme bij jongeren te verhogen en hun zelfvertrouwen op te krikken. Daarnaast besteden we aandacht aan timemanagement, focus en planning.

Sessie 4: empathie en empathisch luisteren, met focus op non-verbale communicatie + IPS 2

De wereld heeft empathie nodig en dit kunnen we jongeren aanleren. We ontwikkelen het empathisch luisteren, waarbij we de focus leggen op non-verbale communicatie.

  Praktische informatie

  Data

  Dinsdagen telkens van 18.30 u. tot 21.30 u. 

  • dinsdag 22 februari 2022
  • dinsdag 8 maart 2022
  • dinsdag 22 maart 2022
  • dinsdag 19 april 2022

  Plaats 

  campus Geel 

  Doelgroep 

  Leraren secundair onderwijs

  Kostprijs

  • € 260 (boek Emotionele intelligentie voor jongeren incl.)
   • € 75 voor een afzonderlijke sessie (boek Emotionele intelligentie voor jongeren incl.)
   • € 60 voor elke bijkomende afzonderlijke sessie
  22
  februari
  -
  19
  april
  Dinsdag
  -
  Dinsdag
  Fysiek
  Prijs
  € 260,00
  Donche
  T 014 50 81 60