Crossing borders. Reportage over The Troubles, het Noord-Ierse conflict

Universiteit Derde Leeftijd

Annabel Verbeke maakte de documentaire Four seasons in a day, onderdeel van de documentairereeks Borderline, een collectie van zes films over markante, soms onbekende grenzen in en rond Europa. 
Aan de oostkust van het Ierse eiland loopt de grens tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland in het midden van een adembenemend fjord, de Carlingford Lough. Een ferry vaart dagelijks heen en weer. We ontmoeten diverse passagiers afkomstig uit Noord en Zuid, elk met hun eigen ideeën en verhalen over die onzichtbare grens ergens diep in het water. De film onderzoekt de grens als menselijk concept voor identiteit. Hoe definiëren de bewoners zichzelf? Hoe kijken ze naar hun geschiedenis, hun actualiteit en hun toekomst? En vooral hoe kijkt men naar hen aan de andere kant van de grens?

De spreker wil in haar documentaire een caleidoscopisch, innovatief en duurzaam beeld schetsen die de lokaliteit en actualiteit van het onderwerp overstijgt. Geen journalistiek dus, maar een interpretatie, persoonlijke analyse van een maatschappelijk fenomeen. In tijden van fake news, gepolariseerde discussies op sociale media, wil ze met haar films geen ‘waarheden’ verkondingen, maar wil ze aanzetten tot kritisch kijken naar alle evoluties in onze omringende maatschappij, om stil te staan en niet meteen kiezen tussen zwart of wit.

Maar hoe verloopt het proces van het maken van een documentaire nu eigenlijk en hoe ontwikkel je een veelbesproken onderwerp tot een persoonlijke, relevante en duurzame film? 

In deze lezing wordt ingegaan op het concept van een auteursdocumentaire en het maakproces ervan. De research, het productieproces, de selectie van de personages en de samenwerking met hen, de opnames en de daarbij horende uitdagingen, het kiezen van de juiste beelden in montage. Four seasons in a day werd op vele internationale festivals vertoond, en Annabel Verbeke won er enkele prijzen mee. De film werd uitgezonden door Canvas, maar was ook op internationale zenders te zien, waaronder RTE, de Ierse nationale omroep.

Praktische informatie

Spreker: Mevr. Annabel Verbeke (regisseur)

Wanneer?

Van 4 oktober 2022 t.e.m. 2 mei 2023
Wekelijks op dinsdag van 14.15 u. tot 16.45 u.

Waar?

Thomas More, Campus Geel | Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Kostprijs?

10 lezingen: 80 euro
5 lezingen: 45 euro
1 lezing: 10 euro

Toegangskaarten kunnen telkens ter plaatse aangekocht worden.
Tickets zijn inclusief koffie/thee of frisdrank tijdens de pauze.

20
december
Dinsdag
14:15
16:45
Fysiek
Prijs
€ 10,00