Veelgestelde vragen over vervolgopleidingen

Ik wil nog verder studeren. Welke opties zijn er?

Fijn! Thomas More heeft drie soorten vervolgopleidingen: verkorte trajecten tot bacheloropleidingen, banaba’s en postgraduaten.

Verkort traject

Bij een verkort traject krijg je op basis van het diploma waarover je al beschikt een vast pakket aan vrijstellingen. We mikken op trajecten van 90 studiepunten. Zo kan je dus zo’n 1,5 jaar tijd een bijkomend diploma behalen. Kort, maar krachtig!

Thomas More heeft twee types van verkorte trajecten: voor houders van een graduaats/HBO5-diploma en houders van een bachelor- of masterdiploma.

Banaba

Een bachelor-na-bachelor is een éénjarige vervolgopleiding (60 studiepunten). Ze is gericht op verbreding of verdieping. Een banaba leidt tot een diploma.

Postgraduaat

Een postgraduaat is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Deze opleiding volgt op een bachelor (of master)opleiding. Niet op een graduaat dus, dat is wat verwarrend. Doel is verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Een postgraduaat leidt tot een getuigschrift.

Levert een verkort traject een volwaardig diploma op? 

Jazeker. Het diploma dat je behaalt via een verkort traject, is volledig hetzelfde als dat van het voltijdse traject voor de betrokken opleiding. 

Bestaat er voor elke graduaatsopleiding een verkort traject naar de aansluitende bacheloropleiding?

Nog niet, maar vanaf het moment dat de eerste lichting graduaatsstudenten afstudeert (2020-21), is er voor alle graduaatsopleidingen van Thomas More een verkort traject naar de aansluitende bacheloropleiding. Sommige van die ‘aanvullingstrajecten’ kan je ook volgen in combinatie met werk.

Kan je elke bacheloropleiding aan Thomas More volgen in verkort traject? 

Echte verkorte trajecten in de zin van vaste vrijstellingspakketten naargelang het voorgaande diploma, zijn er voor de meeste opleidingen, maar niet voor allemaal. We organiseren ze enkel voor de meest voorkomende combinaties als afzonderlijk traject waar je voor kan inschrijven.

Welke combinaties zijn dat zoal? Enkele voorbeelden:

  • Voor verschillende opleidingen kan je na het afstuderen in één jaar tijd specialiseren in een andere afstudeerrichting of keuzetraject.
  • Binnen eenzelfde studie- of interessegebied kan je vaak na de ene opleiding ook verkort de andere volgen. Zo kan je na de opleiding Verpleegkunde ook Vroedkunde volgen, of omgekeerd.
  • Ook over domeinen heen zijn interessante combinaties mogelijk. Zo kan je een basis van sociaal recht uit de bachelor Sociaal werk uitbreiden met economisch recht via Rechtspraktijk, afstudeerrichting van Bedrijfsmanagement.
  • Check zeker ook onze Engelstalige verkorte trajecten!

Speciale vermelding verdient de lerarenopleiding, die je aansluitend bij élke graduaats- en bacheloropleiding kan volgen om leraar te worden in je vakgebied. Voor bachelors is dat de Verkorte educatieve bachelor, voor gegradueerden de Educatieve graduaatsopleiding.

Vind je voor de opleiding die jij wil volgen geen verkort traject op de website? Neem dan contact op met de opleidingsmanager voor een traject op maat. Sowieso krijg je in gelijk welke opleiding vrijstellingen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK’s) en competenties (EVC’s). Zo kan je dus voor elke opdracht op basis van diploma’s en nuttige werkervaring je traject verkorten.

Wat als ik wil combineren met werken?

Nog niet helemaal overtuigd om voltijds te studeren? Neem ook eens een kijkje bij de trajecten van werken & studeren. Verschillende vervolgopleidingen bestaan ook in deeltijds dagonderwijs met vaste lesdag, in avond/weekendonderwijs of in afstandsonderwijs.

Bij wie kan ik terecht als ik nog vragen heb? 

Klik door naar de informatiepagina van je gekozen vervolgopleiding en je vindt onderaan steeds de naam en het mailadres van de opleidingsmanager, coördinator en/of trajectbegeleider.