Jorien geniet van het gezelschap

Ik ben Jorien Ouderits, student Logopedie en audiologie (2e studiejaar) aan de Thomas More Hogeschool campus Sanderus in de Sanderusstraat. En ik heb bewust gekozen om op kot te gaan op campus National  in de Kronenburgstraat. Dit wil dus zeggen dat ik me engageer als vrijwilliger bij een organisatie in de buurt.

Dit academiejaar help ik bij de animatie op donderdagnamiddag in het Huizeken van Nazareth, een woonzorgcentrum. Ik ga de minder mobiele bewoners halen op hun kamer voor de activiteit in de cafetaria. De personen met dementie kunnen niet zelfstandig hun afdeling verlaten, ook hen ga ik samen met de ergotherapeuten halen.

De activiteiten donderdagnamiddag verschillen van week tot week. Zo hebben we al een keertje bingo gespeeld. Ik zat aan tafel bij enkele dementerenden om hen te helpen tijdens het spel. De glimlach die telkens op hun gezicht verscheen wanneer ze een nummertje hadden, was aanstekelijk. Wanneer iemand van onze tafel een prijs had gewonnen, kon de vreugde helemaal niet meer op. Het is fijn om mijn steentje te kunnen bijdragen aan een amusante namiddag voor deze bewoners. Soms komt donderdagnamiddag een andere vrijwilligster piano spelen. Sommige bewoners willen ten volle genieten van de muziek maar anderen spelen ondertussen graag een spelletje. Meestal spelen we UNO. Vaak moet ik hen het spel eerst nog een keer uitleggen, maar na een paar keer spelen zijn ze er helemaal mee weg.

Wij spelen uiteraard niet elke week een spel. Andere weken kunnen de bewoners ook gewoon een wafel of poffertjes eten. Ik help dan met het verdelen hiervan en maak met enkele bewoners een babbeltje.

Ik vind het heel erg fijn om vrijwilligerswerk te doen in een woonzorgcentrum. Ik krijg erg veel waardering van deze mensen terug maar ook van het personeel en van familieleden van de bewoners. Ik krijg wel vaker vragen als: ‘Werkt u hier?’ of ‘Bent u een stagiair?’ De mensen zijn vaak wel verbaast wanneer ik hen vertel dat ik hier als vrijwilliger ben en vinden het ook een zeer mooi initiatief. 

Na afloop van de activiteit wandel ik dan ook steeds met een goed gevoel terug naar huis. Het geeft steeds die voldoening waar ik energie uit put. Het kost als het ware minder energie dan de energie die ik eruit terug win.

Uiteraard ben ik niet de enige vrijwilliger in het Huizeken van Nazareth. De cafetaria wordt bemand door vrijwilligers, er komt soms een dj muziek draaien, de pianiste waar ik al eerder over vertelde,… Allemaal mensen die hier steeds met plezier komen en met meer energie naar buiten gaan.

Het Huizeken van Nazareth is altijd nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Heb jij af en toe nog een gaatje in jouw agenda en wil je graag iets voor anderen doen? Dan ben jij zeker en vast de geschikte persoon. Ze zoeken iemand met groene vingers die plantjes op de kamers van de bewoners wil verzorgen of in de tuin. De cafetaria draait volledig op vrijwilligers en ook hier komen ze steeds handen tekort. Sommige bewoners vinden het ook fijn om soms bezoek te ontvangen en een fijn gesprek te kunnen hebben, echter kan niet iedereen op familie en vrienden rekenen dus ook hier kan jij je steentje zeker bijdragen. En wanneer het weer wat warmer wordt, kunnen we ook terug buiten gaan wandelen. Met al die rolstoelen hebben we ook hier dus heel veel hulp voor nodig.

Voel jij je wel aangesproken? Twijfel dan zeker niet om eens langs te gaan en wat meer informatie te vragen!

Info: Huizeken Van Nazareth, Sint-Antoniusstraat 21, 2000 Antwerpen - tel. 03 224 02 50 (Jorien Ouderits, student 2e jaar Logopedie en audiologie aan de Thomas More)

Sociaal engagement

Vrijwilligster Jorien Ouderits van Thomas More tijdens een spelletje UNO in het Huizeken van Nazareth: ‘Het geeft steeds een voldoening waaruit ik energie put.’