Sociaal Ingenieus | Voorbeelden

Waar kan je zoal aan meewerken? 

We geven graag enkele voorbeelden van projecten die potentieel in aanmerking komen voor het traject 'Sociaal Ingenieus'. 

spelletjes voor kinderen

Spelletjes voor kinderen met een beperking

Vzw WAI-NOT werkt aan sociale inclusie specifiek voor personen met een verstandelijke beperking. WAI-NOT biedt jongeren een aangepaste website met onder andere eenvoudige spelletjes waarvan hier enkele voorbeelden

WAI-NOT wil graag netwerkspelletjes aanbieden die het voor geregistreerde jongeren mogelijk maakt om online met mekaar te spelen. Een sociaal ingenieuse uitdaging!

stappenteller rolstoelen

Een stappenteller voor rolstoelgebruikers

Een stappenteller werkt niet voor een rolstoelsgebruiker. Maar hoe kan je dan de fysische activiteit monitoren en het energieverbruik meten van iemand in een rolstoel? De sporters zijn hier naar op zoek! Dit project kan lopen in samenwerking met de opleiding Sport en Bewegen van Thomas More. 

schommelbed

Een elektrisch schommelbed

Het Zorgethisch lab deSpiegeling, is op zoek naar een elektrisch aangedreven schommelbed. Het bed is bedoeld voor volwassen mensen met 'roepgedrag’.  Het schommelen kan rust brengen en het roepgedrag voorkomen.  Regelmatig stuiten mensen in Woon-ZorgCentra op dit probleem.  Helaas bestaan daar er geen kant-en -klare oplossingen voor.  Soms worden mensen met dit gedrag gesedeerd, omdat men kiest voor rust op de afdeling. Een schommelbed is dan een veel beter alternatief. Mogelijks kan het bed ook een rol spelen voor mensen met bewegingsarmoede, bijvoorbeeld bejaarde mensen die langdurig bedlegerig zijn of mensen met verlammingen. Er bestaan wel schommelende modelbedden voor in de tuin of designontwerpen maar geen modellen die geschikt lijken voor in een Woon-ZorgCentrum.  Hier primeren andere aspecten: veiligheid (vallen voorkomen), ergonomie (verstelbare hoogte, wielen) en hygiëne (incontinentie). 

Whatsapp

Whatsapp met pictogrammen?

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven gebruiken wel eens picotrammen om te communiceren. Maar hoe gebruik je pictogrammen om te communiceren via een smartphone? Een WhatsApp altertnatief met picto's? Een hele uitdaging!

Baby's en peuters

Beloningssysteem voor afname gehoortesten bij baby's en peuters

Het gehoor testen bij baby's en peuters is niet eenvoudig. Ze kunnen niet aangeven (vb. de vinger opsteken) als het geluid voor hen hoorbaar is.

Je kan trachten hen te conditioneren door na het horen van een stimulus te gaan kijken naar een attractief object (bewegend, kleurrijk). Wie ontwerpt iets dat echt werkt? Meer info? Kijk dan op de website van de Cera-Award

rolstoelfoto

Een foto maken vanaf een rolstoel

Heel wat personen met een motorische beperking hebben een smartphone gemonteerd met een statief op hun rolwagen. Ze kunnen het aanraakscherm van deze smartphone vaak niet met hun hand bedienen, maar via een app kunnen ze de smartphone bedienen met de joystick van de elektronische rolwagen. Een van de grootste moeilijkheden hierbij is het trekken van een foto. Nu moeten ze namelijk rijden met hun volledige rolwagen om de camera te kunnen richten. Dit is niet altijd evident, zeker voor personen die niet heel erg nauwkeurig kunnen rijden. Moest in het statief van de smartphone één of meerdere motortjes zitten die ze ook kunnen sturen vanuit de rolwagenbediening, dan zouden ze de camera veel nauwkeuriger kunnen richten.Qua sturing/motoren is dit vergelijkbaar met een 'pan tilt camera'.

visualisatie

Visualisatie van een agenda

Visualiseren van afspraken in een digitale agenda via duidelijk zichtbare signalen in de fysieke omgeving. Digitale agenda's zoals Google agenda kunnen de gebruiker op allerhande manieren verwittigen dat er een afspraak aankomt, via trillingen, geluid, tekst naar spraak, ledje op smartphone begint te branden, sms, ...

Wanneer men echter de smartphone niet dicht in de buurt heeft werkt dit niet. De gebruiker kan bijvoorbeeld een dutje doen op bed terwijl de smartphone nog beneden ligt. Op dat ogenblik zouden er in huis apparaten een signaal moeten kunnen geven dat er een afspraak aankomt. De vraag is dus een apparaat dat een licht en/of geluidsignaal produceert wanneer er een alarm afgaat op een digitale agenda.

depressie app

Een APP als ondersteuning na een depressie

Personen die herstellende zijn van een zware depressie hebben nood aan stapsgewijze informatie die hen op weg zet om inzicht te verwerven in hun ziekte en op die manier bij te dragen aan het herstelproces. Een mobiele applicatie zou deze patiënten kunnen helpen om op eigen tempo informatie aangereikt te krijgen die hen ondersteunt om hun genezingsproces in handen te nemen. Anderzijds kan de APP ook een tool zijn om regelmatig contact te houden met een gespecialiseerde verpleegkundige maar ook met lotgenoten. Een bijkomende ‘knop’ die een actieplan in gang zet wanneer patiënten aanvoelen dat het moeilijk gaat zou een belangrijke meerwaarde kunnen zijn. Wie durft de uitdaging aan te gaan om deze modulaire APP te ontwikkelen?