IDEA

europese vlagVandaag is 90 procent van de organische chemicaliën gebaseerd op fossiele en dus niet hernieuwbare grondstoffen en wordt 70 procent van de proteïnen in de Europese Unie geïmporteerd. Algen kunnen door hun hoge groeipercentage en de kleine benodigde landoppervlakte een alternatief worden, maar zowel op het vlak van de waardeketen, productie, stockage en verwerking zijn nog grote stappen nodig.

Algen staan steevast op het lijstje van toekomstige alternatieven voor toepassingen in voeding, veevoeder en cosmetica, maar de teelt, verwerking en commercialisering ervan als grondstof staat nog niet op punt. Een coalitie van onderzoekers en ondernemers uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland wil via het Europese IDEA-project naar antwoorden zoeken.

Concreet zal IDEA zich bezighouden met het telen en oogsten van diverse types algen, het hele jaar rond. Het project bestudeert ook hoe water kan hergebruikt worden om de teelt ecologisch en economisch rendabeler te maken. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht voor het bewaren en vervoeren van algen en wordt er ook gekeken naar de bioraffinage van de algen.

 

IDEA onderzoek