Ga naar de hoofdinhoud

Psychologie en technologie

Wearables en monitoringssystemen

Project

eMEN

Geestelijke gezondheid boosten aan de hand van digitale technologie

In “eMEN” zitten de beginletters van “e-mental health” vervat. E-mental health of digital mental health betekent het inzetten van technologie om het psychisch welzijn te verbeteren en dit kan zowel preventief, tijdens een behandeling of gedurende de nazorg. Het kan als zelfhulpmiddel of als onderdeel van een behandeling door een professional gebruikt worden. Het eMEN project staat voor “e-mental health innovation and transational implementation platform North - West Europe” en werd gefinancierd door Interreg North - West Europe. Zes partnerlanden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Ierland zitten zich binnen eMEN in om het gebruik van toegankelijke, betaalbare en effectieve digitale geestelijke gezondheidszorg te bevorderen in Noordwest-Europa. De onderzoeksgroepen Mobilab & Care en Psychologie en Technologie, en Pulso Europe vertegenwoordigen samen België hierin.

Datum

Van tot

Supported by

Interreg North - West Europe
www.nweurope.eu

Bekijk de projectwebsite

Het project ging van start op 1 mei 2016 en zou intitieel 3,5 jaar lopen. Het kreeg daarna een verlenging van een half jaar. Na de einddatum van 31 mei 2020 werd een bijkomend capitalisation werkpakket verkregen waardoor het project kon lopen tot juni 2022. In dit laatste deel werd er met de consortiumpartners gewerkt om de impact van het project te maximaliseren door onze kennis, skills en producten breder in de praktijk te gaan inzetten.

vr-bril

Doel

Samen met overheden, dienstverleners, GGZ-professionals, onderzoekers, eindgebruikers, beleidsmakers en ontwikkelaars stelden we de volgende doelen.  

  • Kennis delen op verschillende internationale evenementen en naar verschillende doelgroepen zoals beleidsmakers, professionals en eindgebruikers.
  • Vijf hoogwaardige e-mental health producten (door)ontwikkelen op gebied van depressie, angst en PTSS/ psychotrauma.
  • Minstens één nieuwe, kortdurende en kosteneffectieve onderzoeksmethode voor kwaliteitsbeoordeling van e-mental health producten ontwikkelen.
  • KMO’s ondersteuning bieden bij het succesvol ontwikkelen van e-mental health producten.
  • Een grensoverschrijdend multidisciplinair samenwerkingsplatform ontwikkelen voor e-mental health kennis, innovatie, ontwikkeling, testen, implementatie en uitwisselen van expertise.
  • Trainingen organiseren rond verschillende aspecten van het implementeren van e-mental health.

Relevantie

Bijna 165 miljoen mensen in Europa lijden elk jaar aan een psychische aandoening zoals depressie of angst; dat is 38% van de EU-bevolking. De vraag naar geestelijke gezondheidszorg blijft stijgen en dat vormt een groeiende sociale én economische uitdaging, want psychische aandoeningen vertegenwoordigen maar liefst 20% van de totale ziektelast in de EU. Kwalitatief hoogwaardige en innovatieve e-mental health toepassingen kunnen substantieel bijdragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van deze zorg. eMEN streeft ernaar om de implementatie en kwaliteit van e-mental health te verbeteren zodat het aantal mensen dat behoefte heeft aan ondersteuning, maar deze niet krijgt, afneemt.

Onze rol

De onderzoekers van Thomas More (onderzoeksgroepen Mobilab & Care en Psychologie en Technologie) werkten samen met de andere partners aan het bereiken van de vooropgestelde doelen, met daarbij ook een specifieke focus op kennisdeling rond het gebruik van draagbare en immersieve technologie binnen de GGZ.

Realisaties

Tijdens het eMEN project bereikten we verschillende doelgroepen zoals overheden, dienstverleners, GGZ-professionals, onderzoekers, eindgebruikers, beleidsmakers en ontwikkelaars. We werkten aan het (door)ontwikkelen en testen van zeven e-mental health toepassingen. Eén digitale toepassing, Moodbuster,  implementeerden we als Belgische partners binnen vier Vlaamse psychiatrische ziekenhuizen en psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen. We werkten beleidsinstrumenten uit waaronder een document met concrete beleidsaanbevelingen voor het doordacht gebruik van e-mental health. Het delen van kennis over e-mental health en het samenbrengen van verschillende doelgroepen realiseerden we via 18 thematische seminaries en 6 transnationale conferenties. Als Belgische partners organiseerden we de openingsconferentie in Mechelen en drie thematische seminaries.

Tijdens de kapitalisatiefase werd ingezet op het organiseren van trainingen om kennis en skills rond e-mental health naar de praktijk over te brengen. Als Thomas More onderzoekers richtten ons hier specifiek op het inrichten van de trainingen rond immersieve en draagbare technologie.

Publicaties

Tijdens het project werden er twee artikels gepubliceerd 'Upscaling e-mental health in Europe: a six-country qualitative analysis and policy recommendations from the eMEN project' en 'E-mental health implementation in inpatient care: Exploring its potential and future challenges' .

Alles downloaden
Upscaling e-mental health in Europe a six-country qualitative analysis and policy recommendations from the eMEN project.pdf
.pdf
Download
E-mental health implementation in inpatient care Exploring its potential and future challenges.pdf
.pdf
Download
dots

Bekijk hier de presentatie van het slotevent.

Bekijk de presentatie

Onderzoekers

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Onderzoeker

Eva Van Assche

Eva Van Assche (PhD) is docent-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Ze focust op hoe digitale toepassingen (bv. applicaties) bijdrage kunnen leveren aan de geestelijke gezondheidszorg.

Coördinator Onderzoekslijn

Tom Van Daele

Tom Van Daele (PhD) is onderzoekcoördinator Psychologie en technologie bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Als klinisch psycholoog doet hij onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg.