Vijftien nieuwe graduaatsopleidingen voor Thomas More vanaf september 2019

23 april 2019

Vanaf het academiejaar 2019/2020 breidt de Thomas More-hogeschool haar onderwijsaanbod uit met niet minder dan vijftien graduaatsopleidingen. Deze tweejarige en sterk praktijkgerichte opleidingen vervangen de HBO5-opleidingen van de Centra voor Volwassenenonderwijs. Ook de Specifieke Lerarenopleiding maakt de overstap naar het hoger onderwijs en wordt een Educatieve Graduaatsopleiding. En daar blijft het niet bij. Vanaf het academiejaar 2020/2021 programmeert de hogeschool nog vier bijkomende graduaatsopleidingen.

De graduaatsopleidingen situeren zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen van de hogescholen. Ze bereiden voor op een specifiek beroep en worden in voltijds dagonderwijs of flexibel deeltijds onderwijs aangeboden. De Thomas More-hogeschool organiseert graduaatsopleidingen op haar eigen campussen in Antwerpen, De Nayer (Sint-Katelijne-Waver), Geel, Mechelen, Lier en Turnhout, maar zal ook lesplaatsen hebben in Sint-Niklaas, Herentals en Westerlo.

Nieuw in de hogeschool

Wie na het secundair onderwijs opteert voor een hogeschool, kan vanaf september 2019 kiezen voor een graduaatsopleiding (120 studiepunten) of voor een bacheloropleiding (180 studiepunten). De graduaatsopleidingen vervangen de HBO5-opleidingen van de CVO’s, de Centra voor Volwassenenonderwijs. Die HBO5-opleidingen worden hervormd en krijgen als graduaatsopleiding een volwaardige plaats in het hoger onderwijs en in de hogescholen. Alleen de HBO5-opleiding Verpleegkunde blijft bestaan buiten de hogescholen.

Geknipt voor doeners

De graduaatsopleidingen bereiden voor op een specifiek beroep en zijn sterk praktijkgericht, echt opleidingen voor doeners. Het werkveld heeft de opleidingen mee vormgegeven en neemt ook een deel van het werk voor zijn rekening. Een derde van de opleiding bestaat immers uit werkplekleren waarbij de student op de werkvloer van een bedrijf of organisatie opgeleid wordt. Door de betrokkenheid van het werkveld spelen de opleidingen heel erg in op de regionale noden.

Flexibel en werk verzekerd

De graduaten zijn ook flexibel. Het pakket van 120 studiepunten wordt in voltijds dagonderwijs of in flexibel deeltijds onderwijs (dag, avond of weekend) georganiseerd. Een graduaatsstudent is voortaan een volwaardig student hoger onderwijs. Wie afstudeert, krijgt een hoger onderwijsdiploma en werk is verzekerd. Door de hervorming sluiten de opleidingen bovendien nauwer aan bij een aantal verwante bacheloropleidingen. Met een graduaatsdiploma op zak, kan een student via een verkort traject van 1,5 tot 2 jaar studeren een bachelordiploma behalen.

Vijftien (en daarna negentien) graduaatsopleidingen

Vanaf september 2019 biedt de Thomas More-hogeschool 15 nieuwe graduaatsopleidingen aan. Die opleidingen situeren zich in vier interessegebieden (Business & Tourism; People & Health; Tech & IT; Education) en worden georganiseerd op negen locaties.

Vanaf het academiejaar 2020/2021 wil Thomas More nog sterker inzetten op de graduaatsopleidingen door een aantal bijkomende opleidingen te organiseren: Graduaat Verzekeringen, Graduaat Hernieuwbare Energiesystemen, Graduaat HVAC-systemen en Graduaat Internet of Things. Thomas More organiseert dan niet minder dan negentien graduaatsopleidingen.

Bekijk het aanbod aan graduaatsopleidingen hier.

Veerle Heyvaert
Directeur Marketing & Communicatie
T 0473 81 38 96

Recente persberichten