Vier nieuwe Engelstalige opleidingen voor Thomas More

14 maart 2019

De Thomas More-hogeschool breidt haar onderwijsaanbod uit met vier nieuwe Engelstalige opleidingen. De Vlaamse regering gaf haar goedkeuring voor de Bachelor of Orthopaedic Technology en de Bachelor of Applied Computer Science, die in Geel georganiseerd worden. De Bachelor of Automotive Technology en de Bachelor of Electronics-ICT worden op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver aangeboden.

Thomas More telt daarmee dertien Engelstalige opleidingen. De hogeschool wil zo meer buitenlandse studenten aantrekken en de eigen studenten de kans geven om hier een internationale opleiding te volgen.

Meer of minder Engels in het hoger onderwijs?

Niet iedereen staat even positief tegenover de “verengelsing” van het hoger onderwijs. Veel mensen houden vast aan het Nederlands, de moedertaal als de taal van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Anderen vinden dan weer dat er in Vlaanderen niet genoeg opleidingen in het Engels gegeven worden.

Zeker in de exacte wetenschappen is het Engels meer dan ooit de forumtaal waarin kennis ontwikkeld wordt. Zonder Engels krijgt men geen aansluiting meer met de wereldwijde kenniseconomie. Ondernemingen verwachten van Vlaamse sollicitanten niet alleen een goede opleiding, maar ook een heel degelijke kennis van het Engels. Tegelijkertijd baart ook de achteruitgang van de kennis van het Frans en het Duits van sollicitanten hen zorgen.

Momenteel mag slechts 6% van de bacheloropleidingen in Vlaanderen in het Engels aangeboden worden. Sommige mensen vrezen dat dit niet alleen verhindert dat de Vlaamse universiteiten en hogescholen voldoende buitenlandse studenten aantrekken, maar dat het ook een deel van onze eigen Vlaamse studenten de grenzen over jaagt. Ver hoeven ze niet te gaan; in Maastricht kan ongeveer elke opleiding in het Engels gevolgd worden.

Meer Engelstalige opleidingen bij Thomas More

De Thomas More-hogeschool wil de boot alvast niet missen en biedt nu reeds negen Engelstalige opleidingen aan. Die tellen dit academiejaar 589 studenten, waarvan 225 buitenlandse en 364 Vlaamse studenten. Uitschieters zijn de Business-opleidingen met 177 studenten en Tourism and Leisure dat 154 studenten wist aan te trekken. En er komen nog vier Engelstalige opleidingen bij. Applied Computer Science (Geel) en Electronics-ICT (Campus De Nayer), met een major in Electronics en een major in ICT worden vanaf september 2019 georganiseerd. Een jaar later volgen Orthopaedic Technology (Geel) en Automotive Technology (Campus De Nayer).

Met de Engelstalige opleidingen wil Thomas More meer buitenlandse studenten naar de hogeschool halen en de eigen studenten de kans geven om hier in het Engels een opleiding te volgen. Het levert hen een zeer goede kennis van het Engels op en een volwaardig Engelstalig diploma. En dat maakt het gemakkelijker om in het buitenland verder te studeren of er te gaan werken. En ook wie niet vertrekt, zal vaststellen dat in heel veel bedrijven in België een goede kennis van het Engels onontbeerlijk is.

Engelstalige opleidingen van Thomas More

Geel

Sint-Katelijne-Waver | Campus De Nayer

  • Automotive Technology | vanaf 2020/2021

Mechelen

Annik Schellens
Voor de opleidingen in Mechelen en Campus De Nayer
T 0486 90 16 72
E
Els Van Weert
Voor de opleidingen in Geel
T 0477 26 62 40
E

Recente persberichten