Verpleegkunde studeren met steun van de VDAB | Nu ook voor studenten van het IPSO-traject

12 september 2019

Wie al een diploma heeft in de psychosociale wetenschappen en wil doorscholen naar verpleegkunde vindt in het IPSO-traject van de Thomas More-hogeschool in Mechelen de ideale brug. Het is een verkort traject waarmee de studenten de opleiding kunnen afronden in drie in plaats van vier jaar. Nieuw is dat de VDAB dit traject voortaan financieel steunt. 

IPSO, een brug …

IPSO staat voor 'Verpleegkunde voor instromers psychosociale wetenschappen' en is een van de verkorte trajecten voor het behalen van een bachelordiploma verpleegkunde. Het is bedoeld voor wie al een diploma heeft in de psychosociale wetenschappen (*). Het is een verkort traject omdat de studenten vrijstelling krijgen voor de cluster van psychosociale wetenschappen. Die vakken zijn goed voor 60 studiepunten en dus kunnende studenten de opleiding afronden in drie jaar tijd. 

(*) Bachelor in de Toegepaste Psychologie, Sociaal werk, Orthopedagogie, Pedagogie, Sociale readaptatiewetenschappen of Master in de Psychologie, Pedagogie of Gezinswetenschappen.

… voor hooggeschoolden

IPSO-studenten zijn hooggeschoolden, die met een extra diploma hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Ze combineren de psychosociale expertise uit hun vooropleiding met de verpleegkundige en biomedische aspecten. Dit leidt tot een kruisbestuiving van kennis, vaardigheden en benaderingen. Afgestudeerden van dit traject nemen een unieke positie in op het raakvlak van psychisch, somatisch en sociaal welzijn. Het zijn polyvalente duizendpoten. 

Knelpuntberoep 

Werklozen die zich willen omscholen om een knelpuntberoep uit te oefenen, kunnen onder voorwaarden rekenen op de financiële steun van de VDAB. Voor verpleegkunde - al jaren een knelpuntberoep - kunnen werkzoekenden vandaag al een bachelor- of een HBO5-opleiding volgen met steun van de VDAB. Vanaf dit academiejaar kan dat ook met het IPSO-traject van de Thomas More-hogeschool in Mechelen. 

Joke Van Bommel, woordvoerder VDAB: "Er is een groot tekort aan verpleegkundigen, daarom is dit traject zeer welkom. Door deze opleiding te erkennen, hopen we dat werkzoekenden zich hiervoor inschrijven. Ze behouden hun uitkering, het inschrijvingsgeld en lesmateriaal krijgen ze terugbetaald en VDAB komt ook tussen voor andere kosten voor vergoeding en kinderopvang. Bovendien is wie start zeker van een job.”

Meer informatie?

  • Steve Potters | coördinator IPSO-traject Thomas More | 0494 22 24 38
  • Joke Van Bommel | woordvoerder VDAB | 0499 41 81 35

Recente persberichten