Vasaloppet | 16 langlaufers van Team22 halen de eindmeet

04 maart 2019

Op zondag 3 maart nam een team van Thomas More in Zweden deel aan de Vasaloppet, de langste (90 km), de oudste (sinds 1922) en de grootste (17.000 deelnemers) langlaufwedstrijd ter wereld. De sportopleidingen van Thomas More in Turnhout konden 22 plaatsen bemachtigen.

De plaatsen van Team22 werden ingevuld door zes studenten, vijf docenten en elf externen. Zij hebben de laatste maanden en weken keihard getraind en konden vandaag eindelijk starten. Elke deelnemer van Team22 liet zich sponsoren. De opbrengst is voor Kom op tegen Kanker.

De wedstrijd begon vanmorgen om 08.00 uur en van de deelnemers werd verwacht dat ze ten laatste om 20.15 uur finishten. De omstandigheden waren zwaar: het sneeuwde, er was tegenwind en door de sneeuw geraakten de langlaufsporen ondergesneeuwd. En toch hebben 16 van de 22 leden van Team22 de eindmeet gehaald. Dat is twee op drie en dit beantwoordt aan de verwachtingen van het team zelf.

Bij de 16 deelnemers die de eindmeet haalden waren vier studenten, vier docenten en acht externen. De eerste die de 90 kilometer met succes aflegde, was de Turnhoutse brandweerman Stijn Van Opstal. Hij gleed over de eindmeet om 17.14 uur. Nummer 2 en 3 waren Guido Bax (70) en Ekke Cornelissens (60), de twee nestors van het gezelschap. Zij konden niet alleen buigen op een heel goede fysieke conditie, maar ook op hun jarenlange ervaring als langlaufers.

Een van de vier docenten die finishten was Karl Keuppens. Hij was het die het project op poten zette en tot het einde mee gedragen heeft. Hij ziet al zijn inspanningen beloond met een mooi persoonlijk resultaat en een heel geslaagd initiatief. Pieter De Meyer was de eerste van de vier studenten en met zijn 20 lentes de jongste van de zestien. Bij de acht externen die de eindmeet haalden, was ook Tom Mariën die een heel bijzondere reden had om aan de Vasaloppet deel te nemen. Zijn vrouw vecht al tien jaar tegen kanker en hij wou haar met zijn deelname een hart onder de riem steken. Bart Willems, zelf kankerpatiënt legde 60 van de 90 km af en werd dan uit de wedstrijd gehaald omdat hij te traag vorderde. Het reglement van de Vasaloppet is op dat vlak nogal onverbiddelijk. Maar ook Bart Willems kan terugblikken op een heel knappe prestatie.

De wedstrijd kon vandaag live gevolgd worden tijdens Vasaloppet@home. Ongeveer 200 familieleden, vrienden en sympathisanten van de deelnemers zakten daarvoor af naar de Turnhoutse campus van Thomas More.

Meer informatie

Jan Van Dooren
Opleidingsmanager

Recente persberichten