Van "geen idee" tot een startup | Bootcamp voor studenten met ondernemende ambities

28 november 2017

Ondernemen doe je met vallen en opstaan, maar je moet niet noodzakelijk van nul beginnen. Je kunt ook leren ondernemen en dat is wat 65 studenten van Thomas More en KU Leuven tijdens een “Startup Bootcamp” doen. Thomas More docenten, Voka Kamer van Koophandel en KU Leuven-coaches geven hen in workshops tips en tricks mee over de opportuniteiten en de valkuilen van het ondernemen. Ondertussen werken de studenten zelf een idee uit voor een nieuwe onderneming. Nu woensdag zijn ze aan hun derde en laatste dag van het programma toe en sluiten ze het Bootcamp af met een Pitch Café, waar elk team zijn idee voor een Startup voorstelt.

Studenten met ambities

… moeten niet meer wachten tot na hun studies om een onderneming te starten. De hogescholen en universiteiten stimuleren ondernemende jongeren en geven faciliteiten aan student-ondernemers, die hun studie willen combineren met ondernemerschap. En wie wil leren ondernemen krijgt een stevige duw in de rug met het Startup Bootcamp dat wordt georganiseerd met steun van de Vlaamse overheid (VLAIO) door Voka - Kamer van Koophandel Kempen, Thomas More en KU Leuven. In drie dagen doorlopen de studenten het volledige proces van een idee tot het oprichten van een eigen startup. Het programma bestaat uit workshops gegeven door docenten van Thomas More en Voka, aangevuld met externe expertise.

“Onze studenten zijn de ondernemers van morgen”, benadrukt gedelegeerd bestuurder Renilde Craps van Voka – Kamer van Koophandel Kempen. “Daarom zetten we vanuit Voka sterk in op de ondersteuning van jongeren, die blijk geven van goesting en de nodige portie hands-on mentaliteit om succesvol de sprong naar het ondernemerschap te kunnen maken.”

Multidisciplinaire teams

Met niet minder dan 65 studenten van Thomas More en van KU Leuven is deze editie een schot in de roos. Door het diverse publiek konden er elf multidisciplinaire teams samengesteld worden met studenten uit de bacheloropleidingen Business & Ondernemen, Medical Office Management, Eventmanagement, Marketing, Rechtspraktijk, Voedings- en dieetleer, Biomedische Laboratoriumtechnologie en de masteropleiding Industrieel Ingenieur in Biowetenschappen.

Pitch Café

Woensdag 29 november wordt de derde en laatste dag afgesloten met een Pitch Café. Elk team stelt er op een “markt” zijn idee voor een nieuwe Startup voor. We pikken er een paar uit:

 • Happy Salsa wil sausjes maken met groenten die omwille van de vorm, de kleur, de grootte… niet in de winkel kunnen verkocht worden. En zo’n sausjes kunnen in verschillende vormen aan de man gebracht worden: als dipsaus, als vulling, als saus voor pasta, …. De producten worden lokaal bij boeren gekocht en ook in lokale winkels zoals kruideniers, slagers en bakkers verkocht. Aangezien het om “geredde” groenten gaat, wordt er gewerkt met seizoensgebonden varianten.
   
 • BelleBelge wordt de naam van de webshop/platform voor de verkoop van kleding en accessoires voor vrouwen. BelleBelge wil samenwerken met bestaande Belgische merken, maar vooral de creaties van jonge designers die net van de schoolbanken komen of nog studeren in de kijker zetten.
   
 • Omni Grain wordt een kant-en-klare vezelrijke pizzadeeg waarin draf verwerkt is. Het draf dat brouwerijen produceren kan perfect hergebruikt worden als grondstof voor voeding. Het is vezelrijk en heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Het effect op de darmwerking is het meest bekend maar daarnaast biedt het ook bescherming tegen darmaandoeningen, zorgt het voor een verlaging van cholesterol en voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Bier en pizza gaan goed samen. Er kan dus samengewerkt worden met de brouwerij die de draf levert om haar bier te promoten.

Benieuwd? Welkom!

 • 9u00 - 15u00 | Workshops
 • 16u00 - 18u30 | Pitch café
   
 • Woensdag 29 november | 9u00 - 18u30
 • Campus Blairon 800, 2300 Turnhout

 

Lucie Somers | Thomas More
T 0493 65 96 25
E
Chrisje Haenen | KU Leuven
T 016 37 22 93
E
Renilde Craps | gedelegeerd bestuurder Voka KvK Kempen
T 014 56 30 30
E