Toekomstige leerkrachten brengen jong en divers Mechelen in beeld

17 mei 2018

Als eerstejaars doken ze een week lang diep in de kleurrijke, diverse wereld die straks hun werkterrein wordt. Voor de leerkrachten in spe van Thomas More was het diversiteitsproject in tien Mechelse secundaire scholen een intense ervaring. Ze organiseerden activiteiten voor de leerlingen en legden hun ontmoetingen vast op foto en film. Op vrijdag 18 mei stellen ze hun project voor op een toonmoment: jong en divers Mechelen in ‘Beelden van klassen’. 

Mechelen is een superdiverse stad. Meer dan 20 procent van de middelbare scholieren heeft een andere thuistaal dan het Nederlands. Een week lang maakten de eerstejaarsstudenten van de lerarenopleiding secundair onderwijs van Thomas More Mechelen kennis met de heel diverse leefwereld van de Mechelse scholier. 
Bij de aanvang van het project kregen ze toelichting van heel wat middenveld-organisaties, ze brachten een bezoek aan kerken en moskeeën en volgen workshops van onder andere School zonder Racisme, het Vredescentrum en Joba VZW.

Foto en film

Met deze bagage op zak trokken de studenten naar tien scholen uit Mechelen en omgeving. Daar organiseerden ze activiteiten voor de leerlingen die het lang niet allemaal even gemakkelijk hebben. Sommigen hebben het niet breed, andere kampen met een leerstoornis of een moeilijke thuissituatie, allen moeten ze leren omgaan met medeleerlingen met een andere religieuze of culturele achtergrond. “Het is belangrijk dat de studenten al tijdens hun opleiding leren omgaan met het zeer diverse publiek, dat ze nadien ook in hun klas zullen tegenkomen”, vertelt docent Nele De Witte.
Tijdens de activiteiten namen de studenten foto’s die een soms heel symbolische en een soms  heel concrete weergave schetsen van de kleurrijke week die zij beleefden. Ze verbeeldden en vertaalden hun leerproces ook in een aantal éénminuutfilms. 

U bent van harte welkom op het toonmoment in de Keldermanszaal van het stadhuis van Mechelen. De studenten geven graag een woordje uitleg bij hun foto’s en films. Bij een drankje kunt u hun indrukken en ideeën ontdekken en er met hen over in gesprek gaan. 

Praktisch

  • Opening tentoonstelling ‘Beelden van Klassen’
  • Vrijdag 18 mei om 14.30u en vrij toegankelijk tot 16u30.
  • Keldermanszaal, Stadhuis Mechelen
Paul Pannier
Aanspreekpunt project ‘Beelden van Klassen’
T 0485 37 05 38

Recente persberichten