Toegepaste Architectuur | Nieuwe opleiding aan Thomas More in Mechelen vanaf september 2018

04 januari 2018

De Thomas More-hogeschool kreeg zopas van de Vlaamse regering groen licht om in september 2018 te starten met een nieuwe opleiding. De professionele bachelor in de Toegepaste Architectuur focust op de praktische kant van de architectuur. Een bachelor in de Toegepaste Architectuur wordt de perfecte schakel tussen bouwheren, architecten en aannemers, én een bewaker van architecturale kwaliteiten in projecten.

Van alleswetende architect tot een dynamisch team

De alleswetende architect, die op zijn tekentafel een bouwproject vorm geeft en dagelijks op de werf de aannemer brieft, bestaat niet meer. De architect van vandaag realiseert een bouwwerk met de steun van een dynamisch team van specialisten en met veel technologie. Complexe architectuurprojecten worden tot een goed einde gebracht met de hulp van een BIM-specialist, een werfleider, een werfvoorbereider, een calculator bouw, technicus studiebureau bouw, bouwkundig tekenaar, bouwtechnisch adviseur… Elke specialist focust op zijn deel van een complex geheel en dus ziet men soms door de bomen het bos niet meer. Iemand moet erover waken dat de architecturale meerwaarde van een gebouw niet verloren gaat. En dat wordt de opdracht van de bachelor in de Toegepaste Architectuur.

Bachelor in de Toegepaste Architectuur

De bachelor in de Toegepaste Architectuur wordt betrokken bij alle fasen van het bouwproces. Hij zorgt ervoor dat het concept van de architect realiteit wordt, dat de wensen van een bouwheer correct vertaald worden en dat het gebouw door de aannemer op een efficiënte manier kan gerealiseerd worden. Hij moet soepel kunnen meedraaien in elk architectuurproject en op elke schaal: gebouw, interieur en meubel.

Onze studenten worden heel praktisch gevormd. Ze moeten weten hoe ruwbouw, interieur en meubelmaatwerk constructief in elkaar zitten en welke de eigenschappen zijn van de belangrijkste bouwmaterialen”, zegt architect Bart Milon, de opleidingsmanager “En we leren hen de recentste computermodellen en tekenprogramma’s uit de architectuur en bouwwereld gebruiken, lezen, begrijpen én praktisch interpreteren. Die programma’s bundelen plannen en achtergrondinformatie in één handig virtueel bouwmodel. Virtueel bouwen verhoogt de efficiëntie en duurzaamheid van de bouw en detecteert technische problemen nog lang voor de eerste graafmachine ter plaatse is.”

De bachelor in de Toegepaste Architectuur kent de taal van en wordt de perfecte schakel tussen bouwheren, architecten en aannemers, én de bewaker van de architecturale kwaliteiten in projecten. “De sector heeft hoogopgeleide technische profielen met veel praktijkervaring heel erg nodig,” weet Bart Milon. “Hoogkwalitatieve bouwbedrijven, overheden, architectenbureaus en projectontwikkelaars staan nu al te trappelen om bachelors in de Toegepaste Architectuur in dienst te nemen.”

Campus voor Interieur, Design & Architectuur

De Bachelor in de Toegepaste Architectuur krijgt vanaf september 2018 een plaats op Campus Lucas Faydherbe aan de Zandpoortvest in Mechelen. Daar worden nu al interieurvormgevers en meubelontwerpers opgeleid.

Guy Foulon die de campus leidt, ziet de opleiding graag komen: “Een meer technische, op uitvoering gerichte opleiding maakt onze campus compleet. De kracht van onze opleidingen is de sterke link met de professionele wereld. Meer dan 80 procent van onze docenten is aan de slag als interieurarchitect, architect, vormgever, illustrator, kunstenaar, meubelontwerper, productontwikkelaar, …. Wij zijn doeners! Projectateliers, realistische praktijkoefeningen en werkplekleren zijn van cruciaal belang voor ons. De opleiding Toegepaste Architectuur wordt helemaal in diezelfde professionele en praktijkgerichte visie uitgebouwd.

Meer info

Meer info vind je terug op www.thomasmore.be/bouwmee en op Youtube.

Bart Milon
Opleidingsmanager Toegepaste Architectuur
T 0479 49 70 14
E
Guy Foulon
Unithoofd ID&A
T +32 (0)15 369 240