Thomas More en 7 instellingen voor hoger beroepsonderwijs vormen samen Track5

29 januari 2015

Samen voor een sterk hoger beroepsonderwijs (HBO5)

Op 20 augustus ondertekenden de Thomas More-hogeschool en 7 instellingen voor hoger beroepsonderwijs uit Mechelen, Antwerpen, Duffel, Geel, Lier en Turnhout een samenwerkingsovereenkomst. Het samenwerkingsverband pakt voor het eerst samen uit op de SID-in-beurs in Antwerpen, onder een nieuwe naam: Track5. Het nieuwe samenwerkingsverband zal samen sterke opleidingen hoger beroepsonderwijs (HBO5) organiseren. Studiekiezers en ouders die de SID-in-beurs bezoeken, kunnen voor het eerst proeven van het Track5-aanbod. De SID-in vindt plaats van 29 tot 31 januari in Antwerp Expo.

HBO5: klaar voor de arbeidsmarkt of voor een bacheloropleiding

De opleidingen uit het hoger beroepsonderwijs (HBO5) situeren zich qua niveau tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en het professionele bacheloronderwijs (niveau 6) en duren ongeveer twee jaar. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht, worden aangeboden in avond- en dagonderwijs, en kunnen worden gecombineerd met een job. Het gaat onder meer om opleidingen Verpleegkunde, Elektromechanica, Boekhouden en Elektronica-ICT.

Er is veel vraag naar deze nieuwe opleidingsvorm, zowel bij studenten die net een diploma secundair onderwijs op zak hebben, als bij mensen die al enkele jaren werken en beslissen opnieuw te gaan studeren om zo hun jobkansen te verbeteren of willen heroriënteren naar een andere beroepssector.

Wie een HBO5-opleiding tot een goed einde brengt, behaalt het diploma van gegradueerde. Afgestudeerden zijn dankzij dit graduaatsdiploma onmiddellijk klaar voor de arbeidsmarkt, of kunnen nog verder studeren aan een hogeschool om een bachelordiploma te behalen.

Track5: dynamisch HBO5-netwerk in de provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen slaan de Thomas More-hogeschool en 7 dynamische HBO5-partners de handen in elkaar en vormen samen Track5. Het betreft het CVO Technische Scholen Mechelen, CVO TNA, LBC Antwerpen, Sint-Norbertusinstituut voor Verpleegkunde in Duffel, Hoger Instituut der Kempen in Geel (HIK), Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth in Turnhout, en het Sint-Aloysiusinstituut voor Verpleegkunde (SAL) in Lier.

“We zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking én de nieuwe naam waaronder we samen opereren”, stelt Machteld Verbruggen, algemeen directeur van de Thomas More-hogeschool. “HBO5-opleidingen vergroten de tewerkstellingskansen: er is bijvoorbeeld veel vraag naar afgestudeerden van de HB05-opleiding Boekhouden of Verpleegkunde. Maar ook de slaagkansen in een verdere opleiding worden groter. HBO5-cursisten die willen doorstromen naar een professionele bachelor kunnen via soepele aansluitingen en verkorte trajecten een bachelordiploma halen op Thomas More. En omgekeerd kunnen bachelorstudenten die hun studie niet afmaken hun reeds behaalde studiepunten inzetten om zo een vlotte overstap te maken naar een HBO5-opleiding bij 1 van onze 7 HBO5-partners. Die positieve dynamiek vatten we in Track5. Een opleidingstraject op niveau 5 van de leerladder, met tal van mogelijkheden.”

Track5-partners samen op de SID-in-beurs    

Op de SID-in-beurs geven de verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen informatie over hun opleidingen en studiemogelijkheden. Ook Track5 zal er aanwezig zijn met hun HBO5-aanbod. Je vindt de Track5-partners op de stand van Thomas More. Iedereen is er van harte welkom.

Praktisch    

Je vindt meer informatie over de 7 HBO5-partners op hun website en op www.thomasmore.be/hbo5.

Klik hier voor meer info over de SID-in-beurs bij Antwerp Expo in Antwerpen (van 29/1 tot 31/1). Journalisten zijn van harte welkom op de stand van Thomas More om kennis te maken met Track5.

Veerle Heyvaert
Directeur Marketing & Communicatie
T 0473 81 38 96

Recente persberichten