Studenten Vroedkunde verwelkomen Victoria, haar baby Emma-Charlotte én de trotse peter Walter Grootaers

20 november 2017

De studenten Vroedkunde van Thomas More in Lier verwelkomen dinsdag Victoria en haar baby Emma Charlotte. Victoria is de meest gesofisticeerde verloskundige simulatierobot op de markt. Thomas More heeft voor de opleidingen Vroedkunde in Lier én in Turnhout deze simulatiepop aangekocht. Het zijn de eerste exemplaren in België.

Victoria is de jongere zus van Noelle, die de voorbije jaren al tientallen studenten hielp opleiden. Victoria kan nog realistischer hoog-risico situaties simuleren en trainen. Oefenen met een bevallingspop verhoogt het zelfvertrouwen van de vroedvrouwen in opleiding. Ze staan sterker in hun schoenen en zijn beter voorbereid op de stages en de praktijk.

Walter Grootaers die terug gaat toeren met de Kreuners en hun nieuwe single “Victoria” is de trotse peter van Emma-Charlotte. Hij deelt dinsdag de suikerbonen uit.

The next big thing in simulation

… zo kondigde de firma Gaumard de upgrade van Noelle aan. Aan Victoria hangt een prijskaartje van ongeveer 150.000 euro. Noelle deed vijf jaar dienst in Lier en geeft nu de fakkel door aan haar jongere zus. Victoria is een computergestuurde pop, die je met de hulp van een tablet bedient. In Victoria zijn heel wat verbeteringen verwerkt, die de pop nog levensechter maken dan Noelle en de bevalling nog veel realistischer.

Victoria kan bijna levensecht vroedvrouwen, maar ook artsen uitdagen met uitzonderlijke verloskundige noodsituaties, zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling als in de kraamperiode. In een volledig computergestuurde hightechomgeving kan de docent scenario’s programmeren en continue aanpassen aan de interventies die de hulpverlener doet. Artsen en vroedvrouwen worden zo doorgedreven getraind in erg uitzonderlijke noodsituaties die het leven van moeder en kind bedreigen.

… ook voor hoog-risico situaties

Victoria kan heel realistisch een zwangerschap simuleren, compleet met detecteerbare harttonen, een palpeerbare foetus en bijhorende registratie van weeën. Tijdens een pijnlijke contractie kunnen we de ademhaling van Victoria laten versnellen, de aan de pols voelbare hartslag pijlsnel de hoogte in laten gaan en de foetale harttonen zoals in het echt laten reageren. De vroedvrouw in spe wordt uitgedaagd om indien nodig in te grijpen met houdingsveranderingen, het toedienen van medicatie of het onmiddellijk beëindigen van de zwangerschap met een kunstverlossing i.e. een zuignapje of keizersnede.

Victoria kan zwangerschapsstuipen imiteren, ernstige vaginale bloedingen, uitzakkende navelstrengen of schouderproblemen bij de geboorte. Ook de zeer uitzonderlijke gevallen waarbij gespecialiseerde artsen geconfronteerd worden met levensbedreigende allergische reacties, zuurstoftekort in de hersenen van de moeder of hartritmestoornissen bij de moeder kunnen door Victoria natuurgetrouw gesimuleerd worden.

Bovendien is ook Emma-Charlotte, de baby van Victoria computergestuurd. Dat was nog niet zo bij de baby van Noelle. Emma-Charlotte kan al voor geboorte geprogrammeerd worden op hartslag, ademhaling, kleur en reactie. Hart en longen kunnen beluisterd worden met de stethoscoop.

Levensreddende handelingen onder de knie krijgen

Het docententeam is alvast laaiend enthousiast over Victoria. Een goede en zeer realistische simulatietraining heeft in de opleiding Vroedkunde al langer dan vandaag zijn waarde bewezen. Studenten geven aan dat hun zelfvertrouwen groeit, dat ze sterker in hun schoenen staan en beter voorbereid zijn op de stages en de praktijk. Niets zo belangrijk als het onder de knie krijgen van levensreddende handelingen.

Naar het werkveld

De opleiding Vroedkunde van Thomas More in Lier gebruikt de bevallingspop niet alleen om de studenten op te leiden. Thomas More biedt simulatietrainingen aan voor het werkveld, waarbij vroedvrouwen in teamverband aan deelnemen. Acute verloskunde en reanimatie-trainingen worden frequent gevraagd en op maat van een team gegeven.

Opperkreuner Walter Grootaers als trotse peter

Geen geboorte zonder een peter en een meter. Amy Busschots (studente vroedvrouw) en Axelle Wuyts (studente verpleegkunde) zijn meters. Zij stelden Emma-Charlotte als naam voor de baby voor. Walter Grootaers was vereerd toen hij gevraagd werd om peter te zijn. Hij gaat immers terug toeren met de Kreuners en hun nieuwe single “Victoria”. Walter Grootaers komt dinsdag zijn petekind bezoeken en deelt met de meters de suikerbonen uit.

Planning

Dinsdag 21 november 2017

11.00 u. |     Hoe Victoria bijdraagt aan de moeder-kind veiligheid in onze regio
11.10 u. |     Bevalling van Victoria, begeleid door een gynaecoloog van het H. Hart-ziekenhuis van Lier
11.30 u. |     Verwelkoming van de eerstgeborene in aanwezigheid van de meters en de peter Walter Grootaers
11.45 u. |     Babyborrel

In beeld

Danny Peeters
T 0494 81 11 17
E

Recente persberichten