Studenten Vroedkunde verwelkomen Freya en haar baby Thomas

20 november 2017

De studenten Vroedkunde van Thomas More in Turnhout verwelkomen dinsdag Freya en haar baby Thomas. Freya is de meest gesofisticeerde verloskundige simulatierobot op de markt. Thomas More heeft voor de opleidingen Vroedkunde in Turnhout én in Lier deze simulatiepop aangekocht. Het zijn de eerste exemplaren in België.

Freya is de jongere zus van Noelle, die de voorbije jaren al tientallen studenten hielp opleiden. Freya kan nog realistischer hoog-risico situaties simuleren en trainen. Oefenen met een bevallingspop verhoogt het zelfvertrouwen van de vroedvrouwen in opleiding. Ze staan sterker in hun schoenen en zijn beter voorbereid op de stages en de praktijk.

The next big thing in simulation

… zo kondigde de firma Gaumard de upgrade van Noelle aan. Er hangt een prijskaartje van ongeveer 150.000 euro aan. Noelle doet al zeven jaar dienst in Turnhout en krijgt nu gezelschap van haar jongere zus Freya. Noelle en Freya zijn computergestuurde poppen, die je met de hulp van een tablet bedient. In Freya zijn heel wat verbeteringen verwerkt, die de pop nog levensechter maken dan Noelle en de bevalling nog veel realistischer.

Freya kan bijna levensecht vroedvrouwen, maar ook artsen uitdagen met uitzonderlijke verloskundige noodsituaties, zowel tijdens de zwangerschap, de bevalling als in de kraamperiode. In een volledig computergestuurde hightechomgeving kan de docent scenario’s programmeren en continue aanpassen aan de interventies die de hulpverlener doet. Artsen en vroedvrouwen worden zo doorgedreven getraind in erg uitzonderlijke noodsituaties die het leven van moeder en kind bedreigen.

… ook voor hoog-risico situaties

Freya kan heel realistisch een zwangerschap simuleren, compleet met detecteerbare harttonen, een palpeerbare foetus en bijhorende registratie van weeën. Tijdens een pijnlijke contractie kunnen we de ademhaling van Freya laten versnellen, de aan de pols voelbare hartslag pijlsnel de hoogte in laten gaan en de foetale harttonen zoals in het echt laten reageren. De vroedvrouw in spe wordt uitgedaagd om indien nodig in te grijpen met houdingsveranderingen, het toedienen van medicatie of het onmiddellijk beëindigen van de zwangerschap met een kunstverlossing i.e. een zuignapje of keizersnede.

Freya kan zwangerschapsstuipen imiteren, ernstige vaginale bloedingen, uitzakkende navelstrengen of schouderproblemen bij de geboorte. Ook de zeer uitzonderlijke gevallen waarbij gespecialiseerde artsen geconfronteerd worden met levensbedreigende allergische reacties, zuurstoftekort in de hersenen van de moeder of hartritmestoornissen bij de moeder kunnen door Freya natuurgetrouw gesimuleerd worden.

Bovendien is ook Thomas, de baby van Freya nu computergestuurd. Dat was nog niet zo bij de baby van Noelle. Thomas kan al voor geboorte geprogrammeerd worden op hartslag, ademhaling, kleur en reactie. Hart en longen kunnen beluisterd worden met de stethoscoop.

Levensreddende handelingen onder de knie krijgen

Het docententeam is alvast laaiend enthousiast over Freya. Een goede en zeer realistische simulatietraining heeft in de opleiding Vroedkunde al langer dan vandaag zijn waarde bewezen. Studenten geven aan dat hun zelfvertrouwen groeit, dat ze sterker in hun schoenen staan en beter voorbereid zijn op de stages en de praktijk. Niets zo belangrijk als het onder de knie krijgen van levensreddende handelingen.

Naar het werkveld

De opleiding Vroedkunde van Thomas More in Turnhout heeft nu twee bevallingsrobots, twee neonatale robots en twee bevallingskamers en die worden niet alleen gebruikt om de studenten op te leiden. Thomas More biedt simulatietrainingen aan voor het werkveld, waarbij vroedvrouwen in teamverband aan deelnemen. Acute verloskunde en reanimatietrainingen worden frequent gevraagd en op maat van een team gegeven. Op de voorstelling van Freya is dan ook een delegatie van Gynesis, de afdeling Gynaecologie van het AZ Turnhout aanwezig, onder leiding van dr. Steven Van Calenbergh.

Godin van de vruchtbaarheid

Studenten en docenten van de opleiding Vroedkunde in Turnhout werden uitgenodigd om een naam te bedenken voor bevallingspop. Het werd Freya, naar de godin van de vruchtbaarheid, een idee van Amber Cuypers, eerstejaarsstudente Vroedkunde. Zij krijgt bij de voorstelling van Freya een individuele oefensessie met de pop cadeau.

Planning

Dinsdag 21 november 2017

11.00 u. |     Verwelkoming - Koen Van den Bossche, unitmanager
11.20 u. |     What’s in a name? -  Caroline Deceuninck, opleidingsmanager Vroedkunde
11.30 u. |     Oefensessie met Freya en Thomas - studenten Vroedkunde fase 1, begeleid door coaching-studenten Vroedkunde fase 3 en een docent
12.00 u. |     Hands-on-demo voor de genodigden
12.30 u. |     Babyborrel en broodjeslunch

Violet Vervloet
T +32 473 76 13 98