Studenten IT-Factory helpen Natuurhulpcentrum digitaliseren

01 maart 2018

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek heeft zijn handen vol met het opvangen en verzorgen van dieren. Alle hulp is er welkom. En dus staken twintig studenten van de IT-Factory van Thomas More in Geel een tandje bij. Ze gebruikten hun groepsproject om een aantal processen in het Natuurhulpcentrum te digitaliseren. Ze automatiseerden de weegschaal waarmee de egels die de winter in het Natuur-hulpcentrum doorbrengen gewogen worden. De info wordt nu automatisch opgeslagen en aan het juiste dier gekoppeld. 

Ze ontwikkelden een Tablet-app waarmee informatie over binnengebrachte die-ren geregistreerd wordt, inclusief de contactgegevens van de vinder. Die kan zo gemakkelijk geïnformeerd worden over wat er met “zijn” dier gebeurt. Deze en nog een paar andere toepassingen stellen ze op vrijdag 2 maart samen met de mensen van het Natuurhulpcentrum voor. 

Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is voor het grote publiek geen onbekende | www.natuurhulpcentrum.be Het vangt sinds 1976 zieke en gewonde wilde dieren op, verzorgt ze en bereidt ze voor op de terugkeer naar een leven in de vrije natuur. Het centrum probeert ook mensen milieubewust te maken met educatie en acties ten voordele van de natuur. Voor al zijn activiteiten kan het Natuurhulpcentrum rekenen op een aantal vaste medewerkers en veel vrijwillige helpende handen. 

Egels wegen, vinders informeren, opnamefiches, takenplanner, grafieken… 

Het vele werk dat er moet gebeuren, kan door digitalisering van een aantal processen efficiënter gemaakt worden. Daarvoor kon het Natuurhulpcentrum rekenen op de hulp van twintig laatstejaarsstudenten van de IT-Factory van de Thomas More-hogeschool in Geel. De studenten Elektronica-ICT & Toegepaste Informatica bundelden de krachten en hun kennis om zeven processen in de werking van het Natuurhulpcentrum te digitaliseren.  De planning van de vrijwilligers en de opnamefiches van een dier werden aangepakt, de takenplanner is gepimpt, alle informatie en data van het Natuurhulpcentrum wordt nu netjes weergegeven in tabellen en grafieken, het netwerk is gemoderniseerd… 

“De leukste opdracht was ongetwijfeld het automatiseren van de weegschaal voor egels”, zegt Raf Vervoort, één van de studenten “Elk jaar brengen tussen de 50 en 70 egels de winter door op de zolder van het Natuurhulpcentrum. Ze worden drie keer per week gewogen om te zien of ze wel aansterken. Die informatie moet nu niet meer handmatig verwerkt worden. De weegschaal is aangepast, de data worden automatisch opgeslagen en aan het juiste dier gekoppeld. Geen vergissingen meer mogelijk!”.

Sommige mensen die een dier binnenbrengen willen daarna graag weten hoe het met dat dier gesteld is. “Een terechte vraag, die dikwijls voor heel wat rompslomp zorgde”, aldus Pieter-jan Stijns van het Natuurhulpcentrum. “Er moest nagegaan worden waar het dier zich bevond, hoe het ermee was en dat moest dan in een email aan de vinder gegoten worden. Nu zijn de contactgegevens van de vinder in een Tablet-app verwerkt. Het spaart ons veel tijd en de vinder is blij te horen wat er met zijn dier gebeurd is."

De pers is welkom 

  • Studenten IT-Factory helpen Natuurhulpcentrum digitaliseren
  • Vrijdag 02 maart 2018 | 11.00 uur
  • Natuurhulpcentrum | Industrieweg Zuid 2051 | 3660 Opglabbeek
Raf Vervoort
Student IT-Factory
T 0479 74 70 07
E
Pieter-jan Stijns
Medewerker Natuurhulpcentrum
T 0479 57 92 62 
E