Studenten energietechnologie screenen kledingwinkels

20 februari 2018

Proefscan bij TC De Nethe

Voor het derde jaar op rij voeren de studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel energiescreenings uit bij handelszaken in de Kempen. Dit jaar ligt de focus op kledingzaken. De studenten brengen het energieverbruik van zestien kledingwinkels in kaart en formuleren aanbevelingen om de energiefactuur te laten dalen. Het project ondersteunt “Kempen2020”, het engagement van 29 Kempense gemeenten om 20% CO2 te besparen tegen 2020. Om goed voorbereid aan het echte werk te kunnen beginnen, houden de studenten een proefscan bij tennisclub De Nethe in Meerhout.

Kempen2020 biedt energiestudies aan

Kempen2020 is een ambitieus energie- en klimaatbeleid waarmee men in de Kempen te-gen 2020 een CO2-reductie van minstens 20% in vergelijking met 2011 wil realiseren. In het kader daarvan kunnen kledingzaken uit de regio hun zaak laten onderzoeken door studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel. Zestien kledingzaken gingen op het aanbod in. Zij krijgen binnenkort een team studenten over de vloer. De studenten brengen het energieverbruik van de zaak in kaart en formuleren aanbevelingen om de energiefactuur te doen dalen. Voor elke handelaar wordt een rapport opgesteld met daar-in: 

 • een verbruiksanalyse op basis van de energiefacturen
 • een gebruiksanalyse van het gebouw
 • een energiebalans per energiedrager: gas, water, elektriciteit, mazout
 • een inventarisatie van de elektrische apparaten
 • een aantal voorstellen om het energieverbruik in de zaak sterk te verminderen

Het project loopt van 13 februari tot 5 mei 2018. De resultaten worden voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. 

Meten en weten, kijken en vergelijken

De keuze om uitsluitend kledingzaken te screenen is bewust gemaakt”, zegt Lien Mertens, een van de docenten die het project begeleidt. “Het geeft het onderzoek een bijkomende meerwaarde. De resultaten voor elke individuele zaak worden vergeleken met die van de andere zaken. De studenten onderzoeken waar een kledingzaak zich situeert ten opzichte van het gemiddelde. Op die manier worden probleemsituaties sneller gedetecteerd.

Tom Soffers van kledingwinkel Fred & Ginger uit Mol nam enkele jaren geleden deel aan de energiestudie. “Wij gingen ervan uit dat verwarming onze grootste kost was en dat een investering in de renovatie van de verwarmingsketel de beste strategie zou zijn. De audit wees echter uit dat verlichting veruit de grootste energieslokop was en een investering in nieuwe LED-armaturen zich veel sneller zou terugbetalen.

Proefscan bij Tennisclub De Nethe

De 40 studenten trekken in kleine teams naar de kledingzaken en doen het onderzoek zelfstandig. Zij gaan van Heist-op-den-Berg tot Arendonk en van Mol tot Hoogstraten. Om goed voorbereid aan het echte werk te kunnen beginnen, houden ze samen met de do-centen een proefscan bij tennisclub De Nethe in Meerhout. Op woensdagvoormiddag 21 februari zijn ze er aan de slag. De studenten scannen het gebouw met behulp van meet-apparatuur zoals een luxmeter, een afstandsmeter, een infraroodcamera…

Meer informatie

Praktisch

 • Proefscan energiescreening
 • Woensdag 21 februari 2018
 • 09.00 tot 11.30 uur
 • TC De Nethe | Bevrijdingslaan 96 | 2450 Meerhout | De club is te bereiken door de straat naast de carwash in te rijden.
   
Lien Mertens
T 0474 53 06 81
E