Studenten biotechnologie bereiden zich voor op The Next Generation Agri Summit

13 mei 2019

Vijf studenten Biotechnologie van Thomas More in Geel zijn erin geslaagd om een plaatsje te veroveren op “The Next Generation Agri Summit”, een vierdaags innovatief programma voor jonge studenten en onderzoekers met belangstelling voor gewasbescherming. Er worden maar 50 studenten van over heel de wereld toegelaten. De Geelse studenten werden uitgenodigd op basis van twee ideeën die ze indienden voor de “Next Gen Contest”. The Next Generation Agri Summit gaat van 19 tot 23 mei door in Gent.

The Next Generation Agri Summit

The Next Generation Agri Summit brengt een innovatief programma opgesteld door en voor jonge studenten Agro- en biotechnologie en onderzoekers met belangstelling voor alle aspecten van gewasbescherming. Het programma loopt parallel met het IUPAC International Congress  (Internionaional Union of Pure an Applied Chemistry). De combinatie van de summit en het congres geeft de deelnemers een unieke kans om samen te werken met marktleiders op het vlak van gewasbescherming en deel te nemen aan sessies rond items uit de gewasbescherming die bij studenten en jonge onderzoekers leven. The Next Generation Agri Summit gaat van 19 tot 23 mei door in Gent. Het thema is  “Crop Protection: Education of the Future Generation”

Next Gen Contest

Collien Schepers (Meerhout), Lore Ooms (Brecht), Sibe Laureys (Herentals), Matias Goris (Diest) en Dieter De Cock (Bekkevoort) zijn de vijf studenten, die geselecteerd werden voor The Next Generation Agri Summit. Deze tweedejaarsstudenten Biotechnologie deden mee aan de Next Gen Contest. Die wedstrijd daagt studenten en jonge onderzoekers uit om innovatieve oplossingen voor de gewasbescherming van morgen te bedenken. Het moest niet noodzakelijk gaan om een concreet uitgewerkt project, een innovatief idee met potentieel kwam ook in aanmerking.

Precisielandbouw met een drone

 
Collien Schepers, Lore Ooms en Sibe Laureys zien een toekomst voor “precisie”-landbouw. Waarom over een volledige akker insecten of andere schadelijke organismen bestrijden als men ze met de hulp van een drone heel precies kan lokaliseren? Een drone, die ze The Protective gedoopt hebben, wordt uitgerust met een systeem dat schadelijke organismen zoals insecten, maar ook schimmels of nematoden opspoort op een akker. Het systeem maakt gebruik van parameters zoals licht, geluid, geur,… uit een databank die door onderzoekers van over heel de wereld uitgebouwd wordt. Als er schadelijke organismen vastgesteld worden, zoekt het systeem in de onmiddellijke omgeving naar de aanwezigheid van natuurlijke vijanden en lokt hen naar de te bestrijden schadelijke organismen. Gewasbescherming gebeurt dus op een biologische manier. Zijn er geen organismen in de buurt die voor een oplossing kunnen zorgen, dan krijgt de landbouwer een waarschuwing en kan hij beslissen om toch nog chemicaliën in te zetten.

Matias Goris and Dieter De Cock bedachten een push-and-pull-systeem om vooral in minder ontwikkelde landen insecten te vangen en de eiwitten als veevoeder te gebruiken. In ontwikkelingslanden heeft men niet altijd de traditionele gewasbeschermingsmiddelen ter beschikking en evenmin de kennis om die producten verantwoord te gebruiken. En dus stellen de studenten een haalbare en milieuvriendelijke manier voor om insecten te lokken en te vangen. En daar houdt het niet mee op: de gevangen insecten kunnen bovendien een interessante eiwitbron in veevoeder worden. Ongewenste insecten worden niet zomaar bestreden, ze worden gevangen en nuttig gebruikt.

Praktisch

Op dinsdag 14 mei bereiden de studenten hun deelname aan The Next Generation Agri Summit voor tijdens de les voor het vak Plantaardige Productie. Journalisten die willen langskomen zijn welkom tussen 12.30 en 14.00 uur.

Locatie: Thomas More Campus Geel, Kleinhoeftstraat 4, 2440 Geel

Meer info

  • Joris Doumen, docent voor het vak Plantaardige productie begeleidt de studenten | 0472 32 72 43

Recente persberichten