Studenten Autotechnologie speeddaten met garagisten

24 september 2015

Op 24 september hebben de 60 studenten van het tweede jaar autotechnologie van Thomas More op Campus De Nayer een afspraak met vertegenwoordigers van garagebedrijven uit de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. De studenten zijn op zoek naar een stageplaats. Door de schaalvergroting in de sector nemen garagebedrijven meer dan vroeger hoger geschoold personeel in dienst. Het is dus belangrijk dat de studenten autotechnologie al tijdens hun opleiding kennismaken met het reilen en zeilen van een garagebedrijf.

Diploma met veel mogelijkheden

De studenten van de bacheloropleiding Autotechnologie (Campus De Nayer) kunnen met hun diploma verschillende richtingen uit. De automotive industrie, technische naverkoopdiensten van constructeurs, leasing- en verzekeringsmaatschappijen, engineering- en testafdelingen,… zien hen graag komen en proberen de beste krachten in te lijven. Door de schaalvergroting in de sector komen zij ook meer en meer in het vizier van de garagebedrijven. De opleiding telt ongeveer 200 studenten en ziet het aantal inschrijvingen van eerstejaarsstudenten van 85 vorig academiejaar naar 100 dit jaar stijgen.

Het garagebedrijf in drie thema’s

Om de studenten met de sector te laten kennismaken lopen de 60 studenten van het tweede jaar voortaan een korte stage in een garagebedrijf. Op drie keer drie halve dagen leren ze vanuit drie invalshoeken hoe een Belgisch garagebedrijf gerund wordt.

Onthaal
Hoe ontvang je een klant? Hoe interpreteer je het probleem van een klant correct? Hoe zet je zijn probleem om in een werkbon voor de werkplaats? Hoe vertaal je dat in een duidelijk factuur?...

Werkplaats
Hoe organiseer je een werkplaats? Hoe leid je een werkplaats? Welke technische bagage heb je daarvoor nodig? Welke social skills zijn er onmisbaar?...

Management
Hoe bereken je de kosten? Hoe is de economische impact van een stock en een magazijn? Hoe hou je een garagebedrijf rendabel?…

Met deze en nog veel andere aspecten van een modern garagebedrijf maken de studenten kennis tijdens de stageperiode in het najaar. Zij kunnen daarvoor terecht bij een hele reeks garagebedrijven in de provincies Antwerpen, Vlaams Brabant en Limburg. De studenten, die voor zichzelf een toekomst zien in een garagebedrijf kiezen voor hun bachelorproef in het derde jaar een onderwerp dat aansluit bij de sector.

Samen met TRAXIO

Thomas More werkt voor deze stage en voor het event van 24 september samen met TRAXIO, de Belgische Confederatie van de Autohandel. Tot voor de zomer ging de federatie als FEDERAUTO door het leven. Het twintigjarig bestaan was voor de organisatie een ideaal moment om uit te kijken naar nieuwe uitdagingen in de evoluerende marktomstandigheden. Een nieuwe naam en een jong en frisser imago zijn het resultaat. 

In TRAXIO zit een knipoog naar “tractie”, een vertrouwde term uit de autosector, die verwijst naar het actief “trekken”, “aandrijven” of “voortbewegen”. En dat wil de organisatie ook doen voor haar leden. 

“Die voortrekkersrol maakt TRAXIO o.a. waar door in te zetten op een goede samenwerking met het onderwijs. Wij waren dan ook direct bereid om mee te werken aan een initiatief dat de goed opgeleide studenten autotechnologie de weg naar de sector van de garagebedrijven wijst”, zegt Jos Vermeiren, algemeen secretaris van TRAXIO Vlaanderen.

Praktisch

Donderdag 24 september, 19 uur

  • Campus De Nayer, Jan De Nayerlaan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver
  • Voorstelling van de opleiding Autotechnologie
  • Garagebedrijven maken kennis met de opleiding en leggen de basis voor een heus sollicitatiegesprek met de studenten een week later.
  • Afsluiten met een hapje en een drankje
  • Ook de pers is welkom!
Wouter Lutin
Opleidingsmanager Voertuigtechnieken
T +32 15 31 69 44

Recente persberichten