Straf IoT-talent Campus De Nayer: intelligente afvalcontainers & nauwkeurige detectie epilepsie

21 juni 2018

Thomas Van Aken (Moerbeke-Waas) en Steven Boeckx (Balen), beide laatstejaars Electronica-ICT op Campus De Nayer, hebben voor hun bachelorproef intelligente systemen ontwikkeld om afvalophaling meer milieuvriendelijk en efficiënt te maken en anderzijds detectie van epilepsie te verbeteren via draagbare technologie. De projecten van deze studenten worden gerealiseerd dankzij nauwe samenwerking met bedrijven Alphatronics en Byteflies. 

Opleidingsmanager Patrick Pelgrims: ‘Het traject Elektronica bij Thomas More De Nayer is sterk gericht op de ontwikkeling en realisatie van innovatieve producten. En met innovatieve producten bedoel ik het uitwerken van een idee tot op maat gemaakte software en hardware die betaalbaar is voor een eindgebruiker. Bij Thomas More krijgen studenten de kans om zelf elektronica-onderdelen te produceren en te certifiëren. Campus De Nayer is hierin uniek in België. We bieden hiermee een antwoord op de vraag van de groeiende groep KMO’s zoals AlphaTronics en Byteflies die zich specialiseren in slimme technologie. Hiermee betekenen Belgische bedrijven een sterke meerwaarde voor verschillende sektoren en staan zij sterk ten opzichte van concurrentie uit het Verre Oosten.’

Bachelorproef Steven Boeckx | Epilepsie detectie dankzij meten van hersenactiviteit met draagbare elektronica, in samenwerking met Byteflies

Epilepsie is een hersenaandoening die bijna 4% van de wereldbevolking treft. Van deze populatie sterft meer dan 1 op 1000 ten gevolge van een epilepsie aanval (SUDEP). Doordat de patiënt vaak niet in staat is om de ernstgraad van een aanval in te schatten of, in extremis, niet weet dat hij een aanval gehad heeft, is deze aandoening zeer moeilijk te diagnosticeren en werkt de behandeling vaak niet optimaal. De meetapparatuur die momenteel in de ziekenhuizen aanwezig is, meet op zeer sporadische tijdstippen de patiënt en zorgt daarom voor onvoldoende data. Wearables, draagbare systemen die de patiënt continu kan dragen, bieden hier een oplossing. Niettemin, de oplossingen die momenteel op de markt beschikbaar zijn - stappentellers en horloges die hartslag registreren - richten zich in eerste instantie op consumenten applicaties en zijn zeer gefocust op draagbaarheid en comfort maar niet op de kwaliteit van de data. Byteflies gaat hier verandering in brengen. In samenwerking met UCB, KULeuven, UZ Leuven en Pilipili, ontwikkelen ze een geoptimaliseerde draagbare oplossing die medische relevante data registreert zonder het comfort van de patiënt te verminderen. Het apparaat wordt achter het oor geplaatst en zal daar de hersengolven van de patiënt meten in combinatie met verschillende andere medische signalen. Hierdoor kan het apparaat aanvallen detecteren en monitoren om zo de patiënt en dokters te voorzien van accurate informatie.

Bachelorproef Thomas Van Aken | efficiënte afvalophaling dankzij communicerende vuilniscontainers

De bedoeling van het project BinBeat is om de routes van de vuilnistrucks in Frankrijk te managen zodat alleen volle vuilniscontainers worden opgehaald. De afvalcontainers staan soms 30km uit elkaar waardoor het vanuit ecologisch en financieel standpunt belangrijk is om een ophaalvrachtwagen niet naar een lege of halflege afvalcontainer te laten rijden. Thomas Van Aken ontwikkelde met Alphatronics slimme elektronica die detecteert wanneer de vuilbak gevuld, geledigd of gevandaliseerd wordt. Aan de hand van een badge kan de gebruiker de bak openen en afval achterlaten. Dit zorgt ervoor dat een gebruiker alleen betaalt voor het afval dat hij/zij produceert. Dankzij software wordt er vanuit deze afvalcontainer met achterliggende platformen gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat facturatie geautomatiseerd wordt, de planning voor het ledigen efficiënt te laten verlopen door een (bijna-) vol melding en meer… De batterijen van de elektronica worden opgeladen via een zonnepaneel zodat het toestel volledig off grid werkt. Naast afvalophaling, is BinBeat een toestel dat kan worden ingezet in heel uiteenlopende toepassingen van Smart City of in de industrie 4.0 context.

Thomas Van Aken heeft naast sterke technologievaardigheden ook ondernemerstalent en richtte in 2016 zijn eigen bedrijf VAE op dat zich specialiseert in elektronica-advies en -ontwikkeling.

In beeld

Sophie Thiebaut
Docente Management
T 0486 52 81 73
Patrick Pelgrims
Opleidingsmanager
T 0473 76 08 76