Sterren schitteren voor iedereen

08 december 2017

Jill Peeters schenkt sterrenkijker aan de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen

Op maandag 11 december 2017 krijgt de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen twee sterrenkijkers cadeau. Eén sterrenkijker is een persoonlijke gift van Jill Peeters, weervrouw bij VTM. De andere sterrenkijker wordt geschonken door “Sterren voor iedereen” en is gehandtekend door verschillende astronauten. De sterrenkijkers worden overhandigd door Jill Peeters en door astronaut en burggraaf Dirk Frimout, peter van het project “Sterren schitteren”. 

Sterren schitteren voor iedereen

“Sterren schitteren voor iedereen” is een initiatief van Jean-Pierre Grootaerd, space educator en wordt gesteund door de Werkgroep Kijkerbouw, verbonden aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. De vrijwilligers proberen zoveel mogelijk sterrenkijkers te verspreiden om zo de jeugd warm te maken voor astronomie. Weervrouw Jill Peeters heeft thuis een sterrenkijker staan, maar kan hem niet of nauwelijks gebruiken door de lichtvervuiling in haar woonplaats. Zij staat hem graag af aan “Sterren schitteren voor iedereen”. 

Sterrenkijkers voor het Leercentrum 

Het was voor de organisatie niet moeilijk om er een bestemming voor te vinden. De Thomas More-hogeschool in Mechelen heeft op zijn Campus Kruidtuin een Leercentrum, voor de docenten en de studenten van de Lerarenopleiding. De studenten vinden er literatuur, boeken, handboeken, didactisch materiaal… kortom alles wat ze nodig hebben om zich voor te bereiden op hun leven als leerkracht. Ook buitenstaanders zijn welkom in het Leercentrum. 

“Sterren schitteren voor iedereen” schenkt de kijker van Jill Peeters aan het Leercen-rum en voegt er uit eigen middelen nog een aan toe. De initiatiefnemers brengen bovendien nog een boekenpakket mee; goed voor 8,5 kg leesvoer en een unieke aanvulling van de collectie van het Leercentrum. De sterrenkijkers en de boeken krijgen er de volgende weken een speciale plaats in een themahoek. Thomas More is de eerste lerarenopleiding die aan het project meewerkt. Wie beter dan leerkrachten (in spe) kunnen leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs warm maken voor het “sterrenkijken”. 

Een weervrouw en een astronaut

De sterrenkijkers worden officieel overhandigd door de initiatiefnemers van het project, samen met VTM-weervouw Jill Peeters en ruimtevaarder burggraaf Dirk Frimout. Het is dit jaar trouwens 25 jaar geleden dat Dirk Frimout de eerste Belgische astronaut in de ruimte werd tijdens een missie met een Spaceshuttle. Machteld Verbruggen, algemeen directeur van Thomas More en Lies Dalemans, unitmanager voor de Lerarenopleiding nemen de sterrenkijkers in ontvangst tijdens een korte plechtigheid. Vooraf maakt burggraaf Dirk Frimout de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Ham warm om in zijn voetsporen te treden. En in de namiddag geeft hij een gastcolle-ge voor de studenten van de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. 

Praktisch

 • Thomas More-hogeschool, Campus Kruidtuin (Polyvalente zaal), Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
 • Maandag 11 december 2017
   
 • 11.00 – 12.00 uur  
  Dirk Frimout informeert samen met Guy Wauters (Kijkerbouw UGent) en Jean-Pierre Grootaerd (Sterren schitteren voor iedereen) de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Ham over het project, over de ruimtevaart, over .... en maakt hen warm om nadien ook naar de sterren en de planeten te gaan kijken. 
   
 • 12.00 – 13.00 uur  
  Jill Peeters overhandigt haar sterrenkijker aan Machteld Verbruggen, algemeen directeur van Thomas More. Lies Dalemans, unitmanager van de Lerarenopleiding krijgt de andere sterrenkijker uit de handen van Dirk Frimout.
   
 • Vanaf 13.00 uur | Gastcollege voor studenten van de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs en hun docenten 

13.15 – 13.30 uur     |    Sterren schitteren voor iedereen - intro door Jean-Pierre Grootaerd
13.30 – 14.30 uur     |     Dromen van reizen naar Mars - gastcollege door Dirk Frimout
14.30 – 15.00 uur     |     Lichtvervuiling? Een probleem? - gastcollege door Phillippe Mollet van de volkssterrenwacht Mira (Grimbergen)
15.00 – 16.00 uur     |     Meet & greet met gastsprekers, studenten en docenten in de polyvalente zaal met drankje

Meer informatie?

 • Lies Dalemans, unitmanager van de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen staat u graag te woord | 0474 10 98 75
 • We voorzien na de officiële overhandiging een moment voor beeldjournalisten om opnames te maken met enkele kinderen van basisschool De Ham en studenten van de lerarenopleiding, samen met de sterrenkijker(s). Indien u bepaalde deadlines moet halen, kan u dit vooraf bespreken met Marc Gorremans via 0475 77 13 34
Lies Dalemans
T 0474 10 98 75
E