Smart Cities | Innovatieve oplossingen en producten voor de steden van morgen

22 mei 2018

Om de uitdagingen van morgen aan te kunnen, moeten onze steden Smart Cities worden. Het bestuur, de burgers, ondernemingen en organisaties moeten de krachten bundelen om op een slimme manier de stad van morgen leefbaar te maken. Studenten Interactive Multimedia Design van de Thomas More-hogeschool in Mechelen werkten twaalf weken koortsachtig aan innovatieve oplossingen en potentieel interessante producten.

Het resultaat van die denkoefening is even divers als verrassend. Met Ecoflavor kies en koop je milieubewust groenten, fruit, vis, vlees en zuivelproducten. Moov is een route-planner, die duurzame routes op maat voorstelt. En Bitesight combineer je met de zelfscan app van Albert Heijn tot een app voor voorraadbeheer van de producten in je eigen keukenkasten. Gedaan met groenten, pasta, suiker… in je (koel)kast, die vervallen zijn. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat de studenten uit hun mouw (of hun brein) schudden. Kom en overtuig je zelf nu woensdag 13 mei op de inspiratie-beurs van de studenten.

Smart Cities | Smart solutions

In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in een stad, voorspelt Unicef. Het wordt een uitdaging om die steden leefbaar te houden. Een stad moet slimmer (georganiseerd) worden. Een slimme stad is inclusief en innovatief: burgers, het bestuur, bedrijven en organisaties bundelen er de krachten en pakken de problemen co-creatief aan. Verkeer, openbaar vervoer, veiligheid en netheid, openbare ruimte, burgerparticipatie, duurzaamheid en ecologie… werk genoeg aan de winkel. Technologie kan daarvoor oplossingen aanreiken.

Divers en verrassend

Met die informatie in het achterhoofd gingen de laatstejaarsstudenten Interactive Multimedia Design van Thomas More twaalf weken aan de slag. Woensdag stellen zij hun oplossingen voor de stad van morgen voor op een inspiratiebeurs. Het resultaat van hun denkwerk is even divers als verrassend. We pikken er een paar voorbeelden uit.

  • EcoFlavor | EcoFlavor is een app die je milieubewust laat kiezen waar je groenten, fruit, vlees, vis en zuivelproducten koopt. Met de app kun je producten zoeken, je ziet waar je ze kunt kopen, tegen welke prijs en heel belangrijk, hoe milieuvriendelijk ze geteeld werden. Bestellen is eenvoudig en je kunt de producten laten leveren door ecokoeriers, waardoor je zelf een milieubelastende verplaatsing vermijdt.
     
  • MOOV | Vervoer slimmer maken door realtime data te analyseren en duurzame routes op maat voor te stellen. Moov is een routeplanner, maar niet zo maar een. Moov stelt routes én vervoersmiddelen voor op basis van realtime data over verkeer, het weer en openbaar vervoer. Door die informatie te combineren worden routes en vervoersmiddelen voorgesteld, die gebruikers op dat specifieke moment op de meest geschikte manier door het verkeer loodsen.
     
  • Bitesight | Bitesight is een applicatie voor mensen die winkelen bij Albert Heijn en gebruik maken van de AH zelfscan app. Met Bitesight doe je aan voorraadbeheer voor je eigen boodschappen. Alles wat je koopt bij Albert Heijn en zelf scant, wordt automatisch in Bitesight geregistreerd. Met Bitesight heb je een duidelijk overzicht van de producten die thuis in je voorraadkamer liggen, mét informatie over de versheid en de houdbaarheid van elk product. Je kunt regelmatig kijken welke producten hun vervaldatum naderen en ze verbruiken voor ze niet meer goed zijn. Bitesight confronteert je ook met voedselverspilling met een wekelijks overzicht van de vervallen producten in je voorraadkamer. Je kunt er ook een persoonlijke boodschappenlijst mee maken, die je rechtstreeks kan verbinden met de AH zelfscan app.

Praktisch

  • Woensdag 23 mei 2018, van 13 tot 17 uur
  • Thomas More | Campus Kruidtuin | Creativity Gym, Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen

Meer informatie

Robby Vanelderen, opleidingsmanager Interactive Multimedia Design antwoordt graag op uw vragen en brengt u in contact met de studenten | 0474 703 307.

Recente persberichten