Sara Vercauteren (Medialaan & docent Thomas More) woordvoerder van het jaar

22 november 2018

Georganiseerd i.s.m. de Stichting Corporate Communicatie en gestemd i.s.m. de Vlaamse Vereniging van Journalisten

Gent, 22 november 2018 — Sara Vercauteren van MEDIALAAN is verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. De prijs voor beste nieuwkomer gaat naar Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. Met de prijzen bekronen de Stichting Corporate Communicatie en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) de woordvoerders die een voorbeeld zijn voor hun vakgenoten. De uitreiking vond donderdagavond plaats op de Nacht van de Woordvoerder in Gent. Die stond in het thema van communiceren met beeld.

Woordvoerder van het Jaar

Als woordvoerster staat Sara Vercauteren (40) minder vaak in de kijker, maar we kunnen niet naast haar werk kijken. Ze weet als geen ander hoe ze de programma’s en gezichten van haar werkgever in het nieuws moet krijgen. De communicatie over Bo Van Spilbeeck was een mooi staaltje van een geïntegreerde en doordachte aanpak. Op het vlak van corporate communicatie wist ze de eenmaking van de redacties van Medialaan en De Persgroep Publishing tot News City helder te brengen en vond ze de juiste woorden bij de moeilijke machtswissel op de redactie van VTM Nieuws. Dat ze met haar boek ‘Geen commentaar’ en als docent aan Thomas More haar kennis deelt met huidige en toekomstige collega’s, maakt des te meer een verdiende laureaat van haar.

Sara Vercauteren werkt sinds 2009 voor Medialaan. Ze studeerde communicatie maar ook film en televisie en begon haar loopbaan op de persdienst van de ministers Frank Vandenbroucke en Kathleen Van Brempt. Daarnaast geeft ze aan de Mechelse hogeschool Thomas More les over omgaan met de pers. Eerder dit jaar publiceerde ze het boek ‘Geen commentaar’ (Pelckmans Pro) met tips voor woordvoerders.

312 stemmen

De eerste stemronde door beroepsjournalisten en woordvoerders leverde 312 stemmen op. Na de publieksronde koos een vakjury de winnaar uit een shortlist per categorie.

De eerdere woordvoerders van het jaar zijn Frédéric Petit (2014, Infrabel), Fons Bastiaenssens (2015, Lokale Politie Antwerpen), Ine Van Wymersch (2016, parket Brussel) en An Van hamme (2017, MIVB).

De vakjury bestond uit 4 journalisten en 5 woordvoerders. Aan woordvoerderskant zetelden Tom Van de Vreken (De Lijn, Nacht van de Woordvoerder), An Van hamme (MIVB), Barbara Van Speybrouck (bpost), Frédéric Petit (Infrabel) en Moniek Delvou (Stichting Corporate Communicatie en voorheen woordvoerster van premier Jean-Luc Dehaene, Umicore en Belfius). Namens de pers zetelden Griet De Craen (VRT), Paul Van Landeghem (Radio 2), Pol Deltour (Vlaamse Vereniging van Journalisten) en Saskia Laurent (Belga).  

De Nacht van de Woordvoerder

De Nacht van de Woordvoerder is een evenement voor Nederlandstalige woordvoerders. Het initiatief zag in 2014 het levenslicht vanuit de vaststelling dat woordvoerders elkaar vooral op televisie zien, en zelden in levenden lijve. Op de avond laten een aantal experts hun licht schijnen over  een communicatie onderwerp, worden de beste woordvoerders in de bloemetjes gezet en is er vervolgens tijd om te verbroederen.

Stichting Corporate Communicatie

De Stichting Corporate Communicatie bestaat 10 jaar en heeft in die tijdspanne al tal van congressen, workshops en Inspiratiesessies georganiseerd. Haar doel is organisaties en bedrijven te wijzen op het belang van corporate communicatie, op nieuwe trends en evoluties in de sector en hierover woordvoerders, communicatieverantwoordelijken en CEO’s in een netwerk bijeen te brengen.

Contact

  • Woordvoerder van het jaar: Sara Vercauteren | 0495 21 56 69

Recente persberichten