Russische ruimtevaartgeleerden op de schoolbanken bij Thomas More

22 januari 2018

Campus De Nayer organiseert wintercursus voor delegatie uit het Oostblok

In het kader van een Erasmus+ ontvangt Campus De Nayer van Thomas More een veertigtal docenten en onderzoekers van Russische, Wit-Russische en Kazachse universiteiten. De delegatie neemt in Sint-Katelijne-Waver deel aan een winter course. Russische raketgeleerden op de schoolbanken in Vlaanderen? Het kan. “Technologisch staan deze landen natuurlijk erg ver op het vlak van ruimtevaart”, zegt Dirk Van Merode, internationaal coördinator op Campus De Nayer, “maar op pedagogisch vlak kunnen ze wel wat van ons leren.”

Het bezoek kadert in het APPLE-project (Applied curricula in space exploration and intelligent robotic systems). Toegepaste onderwijsprogramma’s in ruimtevaart en intelligente robotsystemen dus. En dat is precies waar de wintercursus over gaat.

“We hebben cursusmateriaal over microcontrollersystemen ontwikkeld”, zegt Dirk Van Merode, “en we leren onze gasten daarmee werken in twee parallelle tracks, een over hardware en een over software. Docenten van Thomas More waren ook al in de deelnemende landen op uitwisseling om daar hun expertise aan de man te brengen.

“Het is een groot onderwijsvernieuwingsproject”, zegt Dirk Van Merode, “waar ook wij veel van terugkrijgen. Eerst en vooral middelen om in een internationale context modern cursusmateriaal te ontwikkelen. Dat materiaal kunnen we ook in onze eigen lessen gebruiken, vooral dan in de opleiding Elektronica-ICT. Maar ook de rijkdom aan informatie die je via dit internationale netwerk verwerft, is mooi meegenomen.”

Bolleke Koninck

De link met het Oostblok is - met de koude oorlog in het achterhoofd - zeker niet altijd evident, maar wetenschap en onderwijs doorbreken grenzen.

 “Als we daar op bezoek zijn, ervaren we een groot cultuurverschil”, zegt Van Merode. “De universiteiten en hogescholen daar zijn lang niet zo toegankelijk als de Europese, maar er is wederzijdse belangstelling en respect. Onze gasten werken hier een druk lesprogramma af met onder andere ook een bezoek aan Qinetiq Space in Kruibeke, een van de kroonjuwelen in de Vlaamse ruimtevaartindustrie, maar we eindigen met een bezoekje aan Brouwerij De Koninck in Antwerpen”, lacht Dirk. “Want dat is toch ook een traditie waarop we trots mogen zijn en die we onze gasten niet willen onthouden.”

--------------------------------------------------------------------

Praktisch

APPLE Winter course

22 tot 26 januari 2018
Thomas More, Campus De Nayer

Dirk Van Merode
T + 32 496 26 84 15