Pop-up vitrine op de Mechelse Korenmarkt

13 december 2017

Studenten Interieurvormgeving geven afdankertjes uit de Kringwinkel een nieuw leven

Nog tot het einde van de maand is de vitrine van de vroegere Kringwinkel op de Korenmarkt in Mechelen gevuld met inspirerend Upcycling-werk van dertien studenten Meubelontwerp van Thomas More. Zij gingen aan de slag met afdankertjes uit de Kringwinkel. De studenten maakten er nieuwe objecten van en gaven ze zo een onverwacht en nuttig tweede leven. Nu vrijdag geven een paar studenten en hun docent aan de vitrine een toelichting bij de nieuwe creaties. 

Upcycling…

Oude en ‘onbruikbare’ materialen omtoveren tot iets wat opnieuw waardevol is en soms zelfs mooier dan ervoor. Dat is Upcycling. “Afval” bestemd voor het containerpark krijgt een nieuwe en duurzame functie. Het is trendy, goed voor de portemonnee en voor het milieu. Een gezonde dosis fantasie en veel creativiteit helpen je al een eind op weg.

…van een peuterfietsje tot een rollator, van een trampoline tot een fauteuil

Dertien studenten Interieurvormgeving (Studio Interieur & Meubel) van de Thomas More-hogeschool in Mechelen werden enkele weken geleden door de Kringwinkel uitgenodigd om met afdankertjes aan de slag te gaan. Een grondige analyse van die “grondstof” leidde tot verrassende inzichten en inspiratie. Zonder veel toevoegingen slaagden de jonge vormgevers erin om nieuwe objecten neer te zetten, met een meerwaarde ten opzichte van het origineel. Die afdankertje krijgt op die manier een onverwacht en nuttig tweede leven: een peuterfietsje werd een rollator, een trampoline werd een fauteuil, een poppenbed en telraam werden een stoeltje, een thermosfles werd een lamp…. 

Pop-up vitrine op de Korenmarkt

Het resultaat van al die creativiteit kan je de hele maand december bewonderen in de vitrine van de voormalige Kringwinkel op de Korenmarkt. De studenten tonen er ook stop-motion-filmpjes waarop je kunt zien hoe de oude spullen een nieuw leven kregen. Via deze link kun je er alvast een bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=_y5vtknGAi0 

Kris Bauwelinck, operations manager van Ecoso, de overkoepelende organisatie achter Kringwinkel Mechelen is in zijn nopjes: “Deze voorwerpen tonen aan dat niet alles wat in de afvalcontainer terecht komt daar thuishoort. De studenten tonen dat je met afval supertoffe gebruiksvoorwerpen kan maken. Zij inspireren op die manier iedereen die op een duurzamere manier met spullen wil omgaan.”

Persmoment

Op vrijdag 15 december 2017 tussen 11 en 12 uur zijn docent Patrick Reuvis (0475 69 16 62) en een paar studenten bij de vitrine aanwezig. Zij vertellen aan de pers graag hoe ze bij de Upcycling van de “verloren” voorwerpen te werk gegaan zijn. U bent welkom aan de Korenmarkt 12 in Mechelen. 

Patrick Reuvis
T 0475 69 16 62

Recente persberichten