Pioniersdagen

06 september 2018

Een duwtje in de rug voor studenten zonder rolmodel

In Mechelen verzamelen 65 nieuwe studenten van de Thomas More-hogeschool. Het zijn allemaal pioniers: jongeren die als eerste van het gezin een opleiding in het hoger onderwijs beginnen. Hun ouders hebben geen hoger onderwijs gevolgd, ze hebben thuis geen rolmodel en kunnen een duwtje in de rug gebruiken. 

Op het programma van de pioniersdagen staan verschillende workshops die hen leren wat studeren in het hoger onderwijs betekent, hoe je best studeert, hoe je gemotiveerd blijft, hoe je een netwerk uitbouwt…. Pioniersstudenten die aan hun tweede jaar bij Thomas More beginnen, delen hun ervaringen met de nieuwkomers.

Ouders nauw betrokken bij de studiekeuze

Het is al langer dan vandaag een trend op de infomomenten van de hogeschool: de meeste studiekiezers komen niet alleen, maar zijn vergezeld van pa en/of ma. De betrokkenheid van de ouders bij de studiekeuze van zoon of dochter is groot en dat is een goede zaak. Voor ouders die zelf aan een hogeschool of universiteit gestudeerd hebben, is de kennismaking met het hoger onderwijs van vandaag een mix van herkenbaarheid en nieuwe inzichten. Zij kunnen hun kinderen adviseren vanuit eigen ervaringen. Ouders die zelf geen hoger onderwijs gedaan hebben, zoeken samen met zoon of dochter hun weg in het aanbod aan hogescholen, universiteiten, opleidingen, keuzetrajecten, studentenvoorzieningen,….

Een duwtje in de rug voor pioniers

Tijdens het academiejaar 2017/2018 telde Thomas More ongeveer 30 procent studenten waarvan de vader en de moeder geen diploma hoger onderwijs hadden. Als deze jongeren dan nog als eerste van de kinderen aan het hoger onderwijs beginnen, zijn het echte “pioniers”. Ze zetten een stap die nog niemand in het gezin gezet heeft, maar kunnen niet terugvallen op de ervaringen van een rolmodel. Ze hebben dikwijls ook in hun netwerk minder mensen met een hoger diploma. 

Voor hen organiseert Thomas More voor de tweede keer de pioniersdagen. Het bereidt de deelnemers voor op hun traject in het hoger onderwijs. Ze leren o.a. wat studeren in het hoger onderwijs betekent, welke de verschillen zijn met het secundair onderwijs, hoe je studeren in het hoger aanpakt, hoe je gemotiveerd blijft, hoe je een netwerk uitbouwt en andere tips and tricks. De sessies worden mee gegeven door pioniersstudenten van vorig jaar. Hun verhalen en hun succes werken zeer motiverend en dat geeft de nieuwe pioniers een goed gevoel bij de start van het academiejaar.

Een zeer diverse groep

De 65 studenten die aan de tweedaagse deelnemen vormen een zeer diverse groep. Pioniersstudenten beantwoorden niet aan een cliché; het zijn zeker niet allemaal jongeren met een niet-Belgische achtergrond. Het zijn vrouwen en mannen, blanke en gekleurde mensen, met heel verschillende profielen en heel uiteenlopende interesses en studiekeuzes. Op vrijdag 7 september zijn ze nog samen aan de slag in Mechelen. Daarna zwermen ze uit naar diverse opleidingen van Thomas More. 

Praktisch

 • Pioniersdagen | dag 2 | vrijdag 07 september 2018 | Ook de pers is welkom
 • Programma
  • 08.45u-10.30u: workshop ‘studiemotivatie’
  • 10.30u-13.30u: workshop ‘Mechelen anders’
  • 13.30u-14.30u: lunch + netwerkmoment
  • 14.30u-15.30u: workshop ‘tips & tricks van pioniersstudenten’ 
  • 15.30u-16.00u: kennismaking met de studentenraad en studentenverenigingen 
  • 16.00u-16.30u: afsluiting en evaluatie 
    
 • Thomas More | Campus De Vest | lokaal C2.05
  Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen

In beeld

Elhasbia Zayou
Diensthoofd Studentenvoorzieningen
T 0494 98 07 49
E