Opleiding Bouw viert haar 10e verjaardag

26 oktober 2018

De opleiding Bachelor in de Bouw van Thomas More in Geel bestaat tien jaar en viert dat op vrijdag 26 oktober met een groot feest. Het voorbije decennium werd de Bachelor in de Bouw een vaste waarde in de voor de Kempen heel belangrijke bouwsector. Met 400 studenten in de opleiding en bijna 600 alumni levert de opleiding hoogopgeleide werknemers af, die in elk aspect van het bouwproces een rol spelen: van het ontwerp van een gebouw tot de afwerking en de oplevering.

In tien jaar tijd is de opleiding in Geel uitgegroeid tot de grootste Bouwopleiding van Vlaanderen. Ongeveer 30% van alle bachelors in de Bouw studeren in Geel af. Bijna 300 studenten, oud-studenten, docenten, mensen van stageplaatsen en bouwbedrijven schreven zich in voor het feest dat door studenten en docenten op touw gezet werd.

Bachelor in de Bouw

In september 2008 ging de Bachelor in de Bouw van start op de campus in Geel. Met 102 studenten was de nieuwe opleiding vanaf dag één een schot in de roos. De bouw is niet voor niets een belangrijke sector in de Kempen. Dit academiejaar telt de opleiding 406 studenten (60 meisjes | 346 jongens). De opleiding rekruteert vooral in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. In tien jaar tijd leverde de Bachelor in de Bouw van Geel 573 hoogopgeleide bouwtechnici af. Je vindt ze terug in elke fase van het bouw-proces. Als BIM-modelleur of bouwkundig tekenaar in de ontwerpfase, als calculator of aankoper in de voorbereidingsfase, als werfleider of zelfstandig aannemer bij de uitvoering van een project…. Ze doen dat in een brede waaier van sectoren in de bouw: woningbouw, houtskeletbouw, wegenbouw, tunneling… Heel wat van die oud-studenten gingen aan de slag bij één van de talrijke Kempische bouwbedrijven of begonnen een eigen zaak onder de kerktoren, anderen zochten nieuwe horizonten op en trokken naar Noorwegen, Parijs,…

Innovatie in de bouw

De opleiding zelf is het voorbije decennium niet stil blijven staan. Studenten kunnen het diploma van Bachelor in de Bouw via drie verschillende wegen halen. In de dagopleiding hebben ze de keuze tussen Bouw of Houtconstructies en wie werken en studeren wil combineren, kiest voor het OHO, het Open Hoger Onderwijs. De docenten houden de vinger aan de pols en trekken volop de kaart van innovatie en digitalisering in de bouwsector. Ze zetten sterk in op BIM (Building Information Modelling), 3D-betonprinten, VR-realiteit, Lean plannen, circulair bouwen en andere innovaties in de bouw die onmiddellijk in het onderwijs geïmplementeerd worden. Bovendien werken ze zelf mee aan onderzoeksprojecten rond innovaties in de sector. Zo is de opleiding betrokken bij de 3D-betonprinter die binnenkort in de Kempen en meer bepaald in Kamp C geïnstalleerd wordt en bij het project om het eerste circulaire kantoorgebouw te realiseren.

Bouw in de Bouw

De opleiding Bouw van Thomas More is in de Kempische bouwsector niet meer weg te denken. Studenten van de opleiding lopen stage bij ongeveer 60 grote en kleine Kempische bouwbedrijven en komen daarbij op werven in heel Vlaanderen terecht. Voor heel wat laatstejaarsstudenten wordt het stagebedrijf de eerste werkgever.

Thomas More werkt actief aan “Partners in Education”, een netwerk van expertise en co-creatie. Ook de opleiding Bouw is daarin heel actief en sluit met bedrijven structurele samenwerkingsovereenkomsten. De partnerbedrijven zitten mee in de cockpit om de opleidingen toekomstgericht aan te sturen. En ze stellen hun expertise, knowhow en infrastructuur open voor docenten en studenten van Thomas More.

Met Dillen Bouwteam, Beneens, Groep Van Roey, B&R Bouwgroep, Vanhout en Willemen Groep als “Partners in Education” is het kruim van de Kempische bouwsector heel nauw betrokken bij de opleiding van Thomas More. Ze willen samen succesvol zijn in een maatschappelijk verantwoord project.

Feest in de bouw

Tien jaar Bouw laat de opleiding niet zomaar voorbijgaan. En dat wordt een feest voor en door studenten en docenten. Blok B van de Geelse campus, de thuisbasis van de Bouwopleiding wordt vrijdagavond “verbouwd” tot een feestzaal met een foodcourt, een champagnebar, een “wood coffee bar”, een dj-booth,… maar ook een innovation-room, waar iedereen naar de toekomst van de sector kan kijken. Bijna 300 mensen gingen in op de uitnodiging: studenten, oud-studenten, docenten, mensen uit de adviesraad van de opleiding, vertegenwoordigers van de Kempische bouwbedrijven…

Meer informatie?

  • Lieve Gios, opleidingsmanager Bouw | 0477 37 64 62 antwoordt graag op uw vragen.
  • U bent vrijdag overdag welkom om met de opleiding Bouw kennis te maken. U kunt uw vragen stellen aan studenten en docenten. Neem daarvoor contact op met Lieve Gios.
Lieve Gios
Opleidingsmanager
T +32 477 37 64 62
Guy Van Echelpoel
ISO & HR Coördinator van B&R Bouwgroep
T 0478 82 56 19
E