Next Generation, Please!

05 februari 2019

Studenten van de Lerarenopleiding maken samen met Simon Allemeersch een kunstwerk voor BOZAR

Niet iedereen legt er tijdens de lesvrije week van de Thomas More-hogeschool even de riem af. Twaalf studenten van de Lerarenopleiding in Vorselaar gaan deze week in Antwerpen aan de slag in het kader van het project “Next Generation, Please!” van BOZAR. Samen met kunstenaar Simon Allemeersch werken zij rond de vraag wat het betekent om leraar te zijn in een snel veranderende maatschappij. Ze doen daarvoor ook inspiratie op in de basisschool Sint Aloysius in Antwerpen-Noord. Het resultaat wordt een kunstwerk dat in mei in BOZAR tentoongesteld wordt.

Next Generation, Please!

Twaalf studenten van de Lerarenopleiding van de Thomas More-hogeschool in Vorselaar resideren tijdens de lesvrije week na de examens in Antwerpen. De Lerarenopleiding van Thomas More in Vorselaar is één van de tien geselecteerden voor “Next Generation, Please!”, een project van BOZAR, het Paleis voor Kunsten in Brussel. Met dit project wil BOZAR jongeren inspireren om zich als bewuste, mondige en creatieve burgers te ontwikkelen in een Europa waarin hun stem en ideeën tellen. In de derde editie van “Next Generation, Please!” werken honderden jongeren van Belgische scholen en jeugdverenigingen met jongeren uit Frankrijk, Servië, Engeland, Griekenland, Ierland en Denemarken rond vrijheid, burgerschap, revolutie, identiteit en democratie.
De studenten van Thomas More zijn laatstejaars van de opleidingen Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs, die zich kandidaat gesteld hadden voor het project. Van elk van de drie opleidingen werden vier studenten geselecteerd om over de muren van hun eigen opleiding met andere studenten samen te werken en van mekaar te leren. De voorbereiding van het project werd inhoudelijk begeleid door cultuurexpert Lode Vermeersch van de KU Leuven.

I teach therefore I am!

Samen met twee docenten denken de studenten na over wat het betekent om in een snel veranderende maatschappij leraar te zijn; de leraar, die kinderen en jongeren met een open blik moeten leiden in een razendsnel evoluerende wereld? Ze snijden daarbij thema’s aan zoals identiteit, beeldvorming, stedelijkheid… en uiteraard onderwijs. Samen met basisschool Sint Aloysius, een concentratieschool in het hartje van de Antwerpse Seefhoek gaan ze op zoek naar antwoorden op alle vragen die ze zich stellen. Samen met een rasechte kunstenaar brengen de studenten hun visie op leraarschap en op de wereld letterlijk in beeld. Dat doen ze in het atelier van Simon Allemeersch in Antwerpen. De indrukken, inhouden en ervaringen verbeelden ze in een kunstwerk dat in mei op een expo in BOZAR tentoongesteld wordt.

Praktisch

  • Next Generation, Please! | I teach therefore I am!
  • Bar Paniek | het atelier van Simon Allemeersch Kattendijkdok – Oostkaai 21b 2000 Antwerpen
  • Woensdag 06 februari 2019 | 10-13 uur & 14-17 uur

Meer informatie

  • Koen Cools, docent van de Lerarenopleiding in Vorselaar begeleidt de studenten | 0473 55 38 26