Nacht van de ondernemende student | De winnaar

06 december 2019

Voel je thuis in het ziekenhuis met “Ziekie”, de smartwatch

Winnaar van de Nacht van de ondernemende student
Vrijdag 06 december | Campus Turnhout

Ben jij ook zo onzeker als je naar het ziekenhuis moet? Je weet niet goed waar je je moet aanmelden, je vindt moeilijk je weg naar de afdeling… En wat met die operatie? Wanneer komen ze me halen? En wat moet ik achteraf nog doen om te genezen en te revalideren? Die problemen worden opgelost met “Ziekie”, de nieuwe smartwatch, die vrijdagmorgen voorgesteld werd op de campus van Thomas More in Turnhout.

Toegegeven, “Ziekie” is er nog niet, maar het idee was wel goed voor de overwinning op de Nacht van de ondernemende student van de Thomas More-hogeschool. “U bent gast in ons huis”, met deze ambitie pakt het AZ Turnhout uit in zijn communicatie. Maar hoe kan het AZ ervoor zorgen dat patiënten zich thuis voelen in het ziekenhuis? 161 studenten werkten in kleine teams een hele nacht aan hun oplossing. “Ziekie” trok aan het langste eind.

De Nacht van de ondernemende student

Terwijl de Sint over de daken holde, zaten 161 studenten van Thomas More ook niet stil. Studenten uit alle studiegebieden en windrichtingen kwamen donderdagavond op de Campus in Turnhout samen voor de vijfde editie van de Nacht van de ondernemende student. Teams van vijf of zes studenten waren de hele nacht in de weer om de uitdaging van het AZ Turnhout te vertalen naar een ondernemingsidee. Heel vroeg in de morgen werden in de halve finales de vier beste ideeën geselecteerd.

Deze vier teams presenteerden zich om 08.00 uur aan een jury met Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder AZ Turnhout, Frederik Pollet van Almasy in Hoogstraten, Koen Van den Bossche, unitmanager Gezondheidszorg van Thomas More in Turnhout en Marijke Beel, zaakvoerder van Beel & Co Consulting en lid van de raad van bestuur van Thomas More.

Ziekie | de smartwatch voor de ziekenhuispatiënt

De jury kreeg vier sterke verhalen voorgeschoteld. Wat dacht u van de Babbelbel, een app waarmee patiënten gemakkelijk een andere patiënt kunnen vinden, die een praatje wil slaan via de telefoon of de chat, die mee een spelletje wil spelen of  naar een verhaal wil luisteren…. Of ga je liever mee op Expeditie AZ, waarbij je door het ziekenhuis wandelt maar niet langs klassieke gangen. Technologische muren geven je de indruk dat je een ontspannende wandeling door de natuur maakt. Er zijn meerdere parcours mogelijk, afgestemd op de mogelijkheden en de wensen van de patiënten. Of heb je liever een Welcome Home-gevoel in het ziekenhuis? Met technologische hulpmiddelen krijgt je ziekenhuis-kamer de look and feel van je woonkamer. Drie straffe ideeën, die het moesten afleggen tegen Ziekie, een smartwatch die elke patiënt krijgt als hij naar het ziekenhuis komt.

Het horloge begeleidt de patiënt van aan het onthaal tot in de operatiekamer en terug. Ziekie antwoordt en anticipeert op alle vragen die een onzekere patiënt zich stelt. Waar moet ik zijn? Wat moet ik doen? Wanneer is het mijn beurt?... De patiënt kan de smartwatch ook tijdelijk thuis blijven gebruiken. Hij krijgt zo duidelijke instructies over bijvoorbeeld revalidatieoefeningen die hij moet doen of over medicatie die hij moet nemen en een signaal dat hij tijd is om het te doen. Ziekie zorgt ervoor dat de patiënt zich gerust voelt en dat bespaart de verpleegkundigen heel wat tijd, die ze aan hun verzorgende kerntaken kunnen besteden. Een patiënt zonder stress die zijn revalidatieoefeningen doet en zijn medicatie op tijd en stond neemt, zal ook sneller genezen en dus minder kosten.

AZ Turnhout in zijn nopjes

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van het AZ Turnhout en voorzitter van de jury was achteraf in zijn nopjes: “Ik ben heel aangenaam verrast hoe de studenten onze uitdaging aangepakt hebben. Bij heel wat teams lag de focus terecht op angstreductie. Een patiënt kan zich maar gerust voelen als hij een antwoord krijgt op alle grote en kleine vragen waarmee hij worstelt. Het was moeilijk kiezen, maar bij Ziekie zagen we een prachtig idee dat ook technisch goed uitgewerkt werd. Ik vraag me nu af waarom we niet al veel sneller met jonge mensen zoals deze studenten aan tafel gaan zitten zijn. We gaan het hier niet bij laten. We hebben met het winnend team afspraken gemaakt voor een bezoek aan het AZ Turnhout en om te overleggen hoe we hun creatieve ideeën verder kunnen uitwerken in ons ziekenhuis”.

De jarenlange samenwerking tussen de Thomas More-hogeschool en het AZ Turnhout werd na de Nacht van de ondernemende student bevestigd en versterkt door de ondertekening van een Partner in Education-samenwerkingsovereenkomst. Partners in Education is meer dan een gewone samenwerking. De partnerbedrijven zitten mee in de cockpit om de opleidingen toekomstgericht aan te sturen. En ze stellen hun expertise, knowhow en infrastructuur open voor docenten en studenten van Thomas More.

Ziekie is een idee van Valérie Janssen (Biomedische Laboratoriumtechnologie | Leopoldsburg); Dieter De Cock (Agro- en Biotechnologie | Bekkevoort), Klaas Vermunicht (Chemie | Lille), Lisa Martens (Verpleegkunde | Someren), Süleyha Goos (Verpleegkunde | Arendonk), Fréderique van Hout (Officemanagement | Turnhout)

Meer info?

  • Fréderique van Hout van het winnende team | 0491 52 20 30

  • Evie Van Severen | Thomas More ICE Cube | 0491 74 63 32

ICE Cube | De Nacht van de Ondernemende Student is een initiatief van ICE Cube. ICE Cube leert de studenten dromen en creëren, laat hen kennismaken met ondernemerschap en geeft ze de ruimte om een ondernemende houding aan te nemen.

Meer informatie op http://icecube.thomasmore.be.

Recente persberichten