Moonshot Ethiopia | Land van (economische) kansen

03 juni 2019

De Kempense campussen van de Thomas More hogeschool werken al enkele jaren heel nauw samen met de universiteit van Mekelle in de Tigray regio in het noorden van Ethiopië. Die samenwerking heeft een duidelijk doel: de Mekelle Universiteit moet uitgroeien tot één van de campussen van Thomas More en de internationale hub van de hogeschool in Afrika. Twee vertegenwoordigers van Mekelle zijn deze week te gast bij Thomas More om de duurzame samenwerking tussen de onderwijsinstellingen verder uit te werken. Op dinsdagavond 4 juni ontmoeten zij in Turnhout Kempense ondernemers en studenten die belangstelling hebben om met de mensen van Ethiopië samen te werken.

Ethiopië en Mekelle

Ethiopië, in de hoorn van Afrika, is een boeiend land met een rijke geschiedenis. De bevolking is jong (70% is jonger dan 30 jaar) en zeer gedreven, kijkt met een open blik naar de toekomst en heeft de drive om boven zichzelf uit te stijgen en het verschil te maken. Ethiopië is de snelst groeiende economie van Afrika, investeert proportioneel het meeste in onderwijs en wordt geleid door één van de eerste vrouwelijke presidenten ter wereld.

De Mekelle universiteit is in sneltempo uitgegroeid tot de tweede van het land, met 32.000 studenten en een breed palet aan opleidingen. Thomas More Kempen werkt al verschillende jaren samen met Mekelle Universiteit. We delen dezelfde waarden en ambities. Studenten staan centraal.  Vanaf dag 1 in de contacten waren de mensen van de hogeschool onder de indruk van de schoonheid van het land en zijn inwoners. Ze waren onder de indruk van de visie en de daadkracht van de bevolking. Een grote sense of necessitiy na droogte en hongersnood, creëerde een slimme generatie met grote ambities en een ‘let’s do this’ mentaliteit. Ook al zijn de uitdagingen ook groot. Het is een boeiend en beloftevol land dat kan inspireren en opportuniteiten aanreikt.

Duurzame en verregaande samenwerking

De plannen van Thomas More in Mekelle zijn duidelijk. De Mekelle Universiteit moet uitgroeien tot één van de campussen van Thomas More en de internationale hub van de hogeschool in Afrika. Er kan op alle vlakken van onderwijs en onderzoek samengewerkt worden. Dr. Amanual Haile Aberha (Director of Ayder Specialised Hospital and Institute of Health Sciences) en Mr. Goitom Tegegn Admasu (Director of International Affairs) zijn een week te gast bij Thomas More om de duurzame samenwerking tussen de twee onderwijsinstellingen concreet vorm te geven.

Kansen voor de Kempische ondernemers

De nauwe samenwerking tussen de Thomas More-hogeschool en de universiteit van Mekelle biedt ook kansen voor de Kempische ondernemers. Zij kunnen kennismaken met Ethiopië, de universiteit van Mekelle en de verregaande samenwerking met Thomas More tijdens een inspiratie- en netwerkavond.

Thomas More, VOKA - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en Ondernemers voor Ondernemers nodigen hen uit op dinsdag 4 juni bij Thomas More in Turnhout. Men komt er ook alles te weten over de economische exploratiemissie van VOKA Mechelen-Kempen naar Ethiopië onder leiding van gouverneur Cathy Berx van 19 tot 26 oktober 2019.

Praktisch

  • Dinsdag 4 juni 2019 van 19.00 tot 21.00 uur
  • Thomas More, Campus Blairon 800, 2300 Turnhout

Programma

  • 19.00 u - Onthaal
  • 19.30 u - Welkom | Stijn Coenen, coordinator Partners in Education Thomas More Kempen
  • 19.40 u - De Mekelle University en Moonshot Ethiopië vormen en inspireren onze toekomstige leiders | Hilde Vandenhoudt, projectmanager internationale samenwerking Thomas More
  • 19.50 u - Ethiopië, land van uitdagingen, inspiratie en economische kansen | Goitom Tegegn Admasu, internationaal coördinator van de Mekelle-universiteit en Dr. Amanuel Haile Aberha, directeur van het universitair ziekenhuis en de campus voor gezondheidswetenschappen.
  • 20.20 u - Presentatie van de economische exploratiemissie van VOKA Mechelen-Kempen naar Ethiopië onder leiding van gouverneur Cathy Berx (van 19 tot 26 oktober 2019) | Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager VOKA
  • 20.40 u - Netwerkreceptie

Meer weten?

  • Persmoment op dinsdag 4 juni van 13.30 tot 14 uur op Campus Turnhout. Journalisten zijn welkom op de inspiratie- en netwerkavond, maar er is ook ’s middags de gelegenheid om met zowel de mensen van de Mekelle University als met de mensen van de Thomas More-hogeschool te spreken. Indien gewenst kan men ook in de loop van de namiddag langskomen, na afspraak met Hilde Vandenhoudt.
  • Hilde Vandenhoudt, projectmanager internationale samenwerking Thomas More | 0493 66 25 84

In beeld

De delegatie van de universiteit van Mekelle in het gezelschap van een aantal mensen van de Thomas More-hogeschool.