Mechelse designstoel eert dichter uit Wales, honderd jaar na diens dood in Flanders Fields

06 november 2017

In Cardiff overhandigt de Voorzitter van het Vlaamse parlement op 9 november 2017 een unieke stoel in de Welsh Assembly. Die stoel werd bedacht én gemaakt door studenten Meubelontwerp van de Thomas More-hogeschool in Mechelen. Ter ere van Hedd Wyn.

In Wales wordt traditioneel ieder jaar een Eisteddfod georganiseerd, een festival met literatuur, muziek en optredens. De prijs voor de winnaar van deze prestigieuze poëziewedstrijd is een ambachtelijk gemaakte ‘Bardic chair’.

In 1917 won de befaamde Noord-Welshe dichter Hedd Wyn deze nationale competitie. Dat jaar werd de prijs, de ‘Black chair’, vervaardigd door de Mechelse meester-meubelmaker en oorlogsvluchteling Eugène Vanfleteren. Tijdens de ceremonie werd duidelijk dat Hedd Wyn de prijs niet in ontvangst kon nemen, omdat hij een maand eerder gesneuveld was in de Derde Slag bij Ieper tijdens WO I. De stoel staat vandaag in Hedd Wynn House in Yr Ysgwrn (bij Trawsfynydd in Noord-Wales).  

Ter honderdjarige herdenking van deze feiten ontwierpen studenten meubelontwerp uit Mechelen voor de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society 5 nieuwe ‘Bardic chairs’. Het winnend ontwerp werd gerealiseerd in samenwerking met partners uit Mechelen. De Vlaamse Regering en het Vlaamse Parlement schenken op 9 november deze Hedd Wyn Centenary Chair aan de Welshe regering en de Welsh Assembly om de band tussen Vlaanderen en Wales te benadrukken en de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze te herdenken.

Tijdlijn project Hedd Wyn – Centenary Chair Project 2017:

Langemark, 31 juli 1917: WO I Hedd Wyn, een befaamde Noord-Welche dichter uit Wales sneuvelt in de Derde Slag bij Ieper/Passchendaele Campagne, één van de beruchtste veldslagen uit WO I.

Wales, begin september 1917: Eisteddfod, Wales Hedd Wyn won de jaarlijkse en prestigieuze nationale competitie voor dichters "Eisteddfod". De traditionele prijs voor dit soort competities is een "Bardic Chair", in 1917 vervaardigd in het tijdelijke Britse atelier van de Mechelse meester-meubelmaker en oorlogsvluchteling Eugeen Vanfleteren. De postume bekendmaking van de laureaat was een dramatisch moment: bij de prijsuitreiking werd een zwart laken over de "Black Chair" gedrapeerd.

Mechelen, 17 november 2016: Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society (uit Langemark) zal vanuit Vlaanderen opnieuw een "Centenary Bardic Chair" aanbieden als hoofdprijs voor een éénmalige Hedd Wyn-competitie voor dichters bij de honderdjarige herdenking van de gebeurtenissen (1917-2017) in Wales. Zij vonden VOMO, de bachelor na bachelor meubelontwerp te Mechelen. Ondertussen ontwierpen de 20 studenten 6 stoelen, die op 17 november 2016 gejureerd werden door de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society (vertegenwoordigd door Erwin Ureel en Lieven Dehandschutter). Het ontwerp van studenten Lauren Dierckx, Egon Provoost, Geerke Sticker en Louis Tardy werd geselecteerd om uit te voeren.

BBC Wales, 13 januari 2017: Een eerste bijdrage over het project in het Tv-programma "Wales Today": http://www.bbc.com/news/uk-wales-38585595?SThisFB

Mechelen, 23 april 2017: Erfgoeddag Vlaanderen. Om het project regionaal te belichten, werden de 6 ontwerpen voor de “Centenary Chair" in het museum Hof van Busleyden gepresenteerd aan de hand van een tentoonstelling en een lezing. Ondertussen werd de winnende stoel gerealiseerd als een echt Mechels project, waarin de sociale werkplaats ’t Atelier en lokale industrie (BOSQ (Bert Leysen) BULO) participeerden.

Brussel, 24 mei 2017: Voorstelling in Vlaams Parlement Het project kreeg gehoor bij de Vlaamse overheid die een tweede uitvoering van het winnend stoelontwerp officieel aan de regering van Wales zal schenken. De Vlaamse overheid toont de Mechelse stoelontwerpen en de uitgevoerde "Hedd Wyn Centenary Chair" in het Vlaams Parlement van 24 mei tot 06 juni 2017.

Langemark, 31 juli 2017: Op de ceremonie ter herdenking van de gebeurtenissen van 100 jaar geleden, krijgt de "Hedd Wyn Centenary Chair" een prominente plaats. De coördinatie van dit evenement is in handen van de overheid van Wales.

Mechelen, 2 november 2017: De Centenary Chair vertrekt richting Cardiff.

Cardif, 9 november 2017: Overhandiging van de "Hedd Wyn Centenary Chair" door de voorzitter van het Vlaamse Parlement namens ‘the people of Flanders’ aan ‘the people of Wales.’

Meer info

Thomas More, Campus Lucas Faydherbe
Interieur & Design | Meubelontwerp
Zandpoortvest 16, 2800 Mechelen, België

 

In beeld

Recente persberichten