Kersverse leerkrachten Lager onderwijs vinden vlot werk

06 juli 2018

Een derde van de pas afgestudeerde leerkrachten basisonderwijs heeft nu al zicht op een job als leerkracht. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS waar 244 pas afgestudeerde kleuter- en lagere schoolleerkrachten uit vijf hogescholen aan deelnamen. De kersverse Leraars Lager Onderwijs van de Thomas More-hogeschool in Mechelen doen het nog beter. 

Van de 47 studenten die vorige vrijdag hun diploma kregen, hebben 37 studenten al werk; zes studeren nog verder en voor vier studenten is de info niet bekend. De studenten hebben meer dan vroeger een jobaanbieding op zak voor ze afgestudeerd zijn. Het tekort aan leerkrachten in de regio Mechelen is daar niet vreemd aan.

“Heb je al een job?” is ongetwijfeld dé vraag die veel pas afgestudeerde jongeren te horen krijgen. Voor kersverse leerkrachten was het antwoord vroeger dikwijls neen, want het duurde even voor de schooldirecties zicht hadden op het aantal uren dat moest en mocht ingevuld worden. De laatste jobs werden pas in september ingevuld. 

“Dit jaar kwamen de jobaanbiedingen veel vroeger”, zegt Lies Dalemans unitmanager van de Lerarenopleiding in Mechelen. “Verschillende studenten hadden einde mei, begin juni al een job, een paar konden zelfs kiezen uit twee of drie concrete aanbiedingen. Ook wie koos om verder te studeren en niet solliciteerde, kreeg jobs aangeboden. Daar zijn twee redenen voor: een tekort aan leerkrachten in Mechelen en omgeving en de nieuwe lerarenplatforms van de minister van onderwijs. Er is meer dan ooit werk voor onze afgestudeerden en dat zal de volgende jaren niet anders zijn”.

De studenten van Thomas More in Mechelen die al werk hebben, kunnen rekenen op een voltijdse job voor een volledig schooljaar met een eigen klas, als teamteacher (twee leerkrachten in één klas) of binnen het lerarenplatform. De lerarenplatforms zijn nieuw in het basisonderwijs en moeten beginnende leerkrachten een jaar werkzekerheid geven. Wie via een lerarenplatform start, werkt in de scholen die daarbij betrokken zijn. Deze leerkrachten  springen in om de afwezigheid van collega’s op te vangen of staan samen met een ervaren leraar voor een klas. 
 

In beeld

Lies Dalemans
Unitmanager Lerarenopleiding Thomas More
T 0474 10 98 75
E