Internationale vrouwendag ook op de werkvloer? Thomas More antwoordt met #weareSTEMinists

08 maart 2017

Op woensdag 8 maart 2017 is het Internationale Vrouwendag, een symbool van een eeuw vrouwenemancipatie. Maar er is nog werk aan de winkel, zeker op arbeidsmarkt. “Het aantal vrouwen in typische mannenberoepen neemt af in plaats van toe”, lazen we vandaag nog in de krant. De studiekeuze bepaalt heel sterk in welke beroepssector iemand terechtkomt. Op Thomas More Campus De Nayer zijn slechts 1,3% van de STEM-studenten (Science Technology Engineering Mathematics) meisjes. Stuk voor stuk witte merels die morgen op Internationale Vrouwendag door de hogeschool in de bloemetjes worden gezet onder de vlag #weareSTEMinists.

Een technicus is een man

Volgens een studie uit 2015 zijn vrouwen in grote bedrijven opvallend minder aanwezig in technische jobs. Amper één op de zeven technici is een vrouw. Nochtans zijn de vrouwen in Vlaanderen goed voor 47% van de werkende bevolking en steeg hun deelname aan de arbeidsmarkt de laatste tien jaar met 13,8%. En toch neemt het aantal vrouwen in typische mannenberoepen in ons land af in plaats van toe (van 11 naar 9 procent).

Een technicus in spe ook

De opleiding die iemand gevolgd heeft, bepaalt in belangrijke mate in welke beroepssector hij/zij terechtkomt. En daar wringt het schoentje. Nog veel te weinig meisjes kiezen voor een STEM-opleiding. De 4 professionele bacheloropleidingen op Campus De Nayer (Autotechnologie, Elektromechanica, Elektronica-ICT en  Ontwerp- en Productietechnologie) hebben dit jaar maar tien meisjes op 750 studenten. Dat is amper 1,3% en dat was de voorbije vijf jaar niet anders.

#weareSTEMinists

En toch is een STEM-opleiding ook voor meisjes een slimme studiekeuze. Om (vooral technische) knelpuntberoepen in te vullen, moeten wij minder stereotiep in mannelijke en vrouwelijke beroepen denken. Maar dat vraagt ook meer meisjes in technologische opleidingen.

De dames, die het goede voorbeeld geven en nu al een technologische opleiding volgen zijn de beste ambassadeurs om de volgende jaren meer meisjes de weg naar de STEM-opleidingen van Thomas More te wijzen. Zij worden morgen om 11 uur aan het onthaal van Campus De Nayer verwacht om te klinken op een mooie toekomst in de technologie en te genieten van een lekkere attentie. 

Thomas More lanceert ook de hashtag #weareSTEMinists -een knipoog naar “we are feminists”– om de oproep voor meer meisjes in technische opleidingen en beroepen kracht bij te zetten. De studenten van nu kunnen die boodschap mee verspreiden via de Social Media.

Praktisch

#weareSTEMinists 

Datum | Woensdag 8 maart 2017

Tijdstip | Onthaal om 11 uur

Mogelijkheid tot interviews met onze 10 meisjesstudenten uit de opleidingen AutotechnologieElektromechanicaElektronica-ICT en Ontwerp- en Productietechnologie.

Locatie |
Thomas More-hogeschool
Campus De Nayer
Jan De Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver

Studenten in alle STEM-opleidingen van Thomas More

De STEM-opleidingen van Thomas More in Sint-Katelijne-Waver, Geel en Mechelen tel-len dit academiejaar 2.544 studenten, waarvan 154 (of 6%) meisjes. 

De vier professionele bacheloropleidingen op Campus De Nayer (Autotechnologie, Elek-tromechanica, Elektronica-ICT en Ontwerp- en Productietechnologie) hebben dit jaar maar tien meisjes op 750 studenten. Dat is amper 1,3% en dat was de voorbije vijf jaar niet anders. 

De Technologie-opleidingen op Campus Geel telden vijf jaar geleden slechts 45 meis-jesstudenten (3,7%). Hun aantal is dit academiejaar gestegen tot 86 (5,9%), maar dat is en blijft veel te weinig. Het beste scoort de opleiding Bouw (van 6,3 naar 12,3%). In Toegepaste Informatica stijgt het aantal meisjes lichtjes van 22 naar 25, maar procentueel zakken ze van 7,5 naar 7%. In Elektromechanica (8), Elektronica-ICT (3) en Energietechnologie (2) zitten zo weinig meisjes dat zij amper 1,3 tot 2,2% van het totaal voor hun rekening nemen.

De opleiding Informatiemanagement en Multimedia Design (IMD) op Campus Mechelen is goed voor 210 studenten, waarvan 22% meisjes zijn. Nog op Campus Mechelen telt de opleiding Information Management and Security (IMS) 127 studenten; elf van hen (9%) zijn meisjes. Samen hebben deze opleidingen 17% meisjesstudenten; vijf jaar geleden was dat nog maar 12%.

Veerle Heyvaert
Directeur Marketing & Communicatie
T 0473 81 38 96

Recente persberichten