Henry van de Velde Gold Award voor eind-werk van de opleiding Meubelontwerp

23 januari 2020

Henry van de Velde Gold Award voor eindwerk van de opleiding Meubelontwerp

Op woensdag 22 januari werden de Henry van de Velde Gold Awards 2020 uitgereikt, de belangrijkste designprijzen in België. Barbara Standaert kreeg de Henry van de Velde Public Gold Award, de publieksprijs zeg maar, voor haar Waterbench, een zitbank, een plantenbak en een regenton in één meubel. De Waterbench was in 2018 haar eindwerk voor VOMO, de Voortgezette Opleiding MeubelOntwerp van Interieur, Design & Architectuur van Thomas More in Mechelen.

Waterbench | drie in één

Steden vormen steeds grotere, verharde oppervlakken. Barbara Standaert ging op zoek naar een manier om natuurlijke processen te herstellen en groen terug een plaats te geven in het verstedelijkt landschap. De Waterbench speelt daar als zitbank, plantenbak en regenwaterton op in. De drie functies worden met elkaar geconnecteerd. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvende groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect.

Al in productie

Heel veel leuke ideeën raken niet verder dan een ontwerp en een prototype. Dat geldt niet voor de Waterbench die geproduceerd wordt door EBEMA, een bedrijf met vestigingen in Zutendaal en Rijkevorsel. Je kan met de Waterbench kennismaken in de hoofdzetel in Zutendaal of bij woonwinkel Mastermeubel in Turnhout, waar je hem ook kan kopen. Tot 29 maart 2020 staat de Waterbench in mini-uitvoering ook in BOZAR in Brussel waar alle winnaars van de Henry van de Velde Gold Awards aan het grote publiek getoond worden.

Meer informatie?

 

Recente persberichten