Heleen Dhooge wint Schrijnwerk Award

24 november 2017

Op 23 november werden de Schrijnwerk Awards uitgereikt, dé Awards die het vakmanschap binnen de Belgische schrijnwerksector in de kijker zetten. In de categorie schoolprojecten schoot Heleen Dhooge uit Antwerpen de hoofdvogel af. Heleen Dhooge is studente aan het Open Hoger Onderwijs Interieurvormgeving van de Thomas More Hogeschool in Mechelen en won de Award met een tête-à-tête dinertafel voor twee personen, uitgevoerd in walnoot.

Studente Interieur & Design van Thomas More in Mechelen scoort met schitterende tafel

Schrijnwerk Awards

De Schrijnwerk Awards is een initiatief van het vakblad Schrijnwerk. De awards bekronen sinds 2005 het vakmanschap en de innovatie in de Belgische schrijnwerk- en interieurbouwsector. Deze prestigieuze awards belonen schrijnwerkers en interieurbouwers voor de realisatie van een bijzonder project. Ook (interieur)architecten kunnen -samen met de uitvoerder van het project- deelnemen. De Schrijnwerk Awards tellen vijf categorieën en per categorie wordt er een award uitgereikt. Alle deelnemende projecten krijgen bovendien ruime aandacht in het vakblad Schrijnwerk van 20 december. Een overzicht van de deelnemers van dit jaar vindt u hier.

Tête-à-tête dinertafel

In de categorie schoolprojecten werd Heleen Dhooge laureate met een tête-à-tête dinertafel voor twee personen. De tafel werd door meubelmakerij Atelier 7 uitgevoerd in walnoot en afgewerkt met twee lagen witte hardwaxolie van Ciranova. Aterlier 7 in Eke wordt gerund door vader Frederic en zoon Samuel Gaeremynck. Samuel is een oud-student (2010) van de voortgezette opleiding Meubelontwerp van Thomas More in Mechelen.

De jury van de Schrijnwerk Awards was lovend: “De tafel is een ogenschijnlijk zeer eenvoudig object, ware het niet dat er heel wat studie en denkwerk achter zit. Mooi is ook dat de realisatie ervan op louter ambachtelijke wijze aangepakt werd, hoewel dit ook perfect via ontwerpsoftware en een 5-assige CNC-machine had gekund. Een origineel project!”

Idooltafel & Radio Gaga

De organische tafel kwam tot stand in functie van een opdracht die de derdejaarsstudenten van de opleiding traditioneel krijgen: een tafel ontwerpen en uitvoeren voor een van hun idolen. Heleen Dhooge ontwierp de tafel met de makers van het televisieprogramma Radio Gaga voor ogen. “Dat is een bedrieglijk licht plaatjesverzoekprogramma waarbij Dominique Van Malder en Joris Hessels in een caravan hyper lokale radio maken voor en door ‘mensen in de marge’,” legt Heleen Dhooge uit. “Door verzoekplaatjes en speelse rubriekjes komen diepmenselijke verhalen naar boven die de vertellers ‘een stem’ geven. Radio Gaga nodigt op deze manier de maatschappij uit tot mededogen, persoonlijk contact, diepgang en interactie; en geeft zo ‘mensen in de marge’ hun waardigheid terug.”

Met het televisieprogramma in het achterhoofd, wilde Heleen een warme tafel maken, “die uitnodigt om te zitten, om te tafelen, om contact te leggen en om diepgang en interactie na te streven.”

Het is dan ook geen toeval dat de tafel organisch en driehoekig is. In een schuine positie zitten maakt oogcontact mogelijk maar ook vermijdbaar voor wie dat wil. Er is gelijkwaardigheid tussen alle partijen, omdat er geen hoofd van de tafel is. En er is genoeg personal space voor iedereen. De sobere en open vormgeving zorgt dat er geen barrière of afleiding is. De tafel is opgevat vanuit het low dining principe wat een intiem relaxed en geborgen effect geeft.

Meer informatie

Op 1 februari 2018 presenteert een nieuwe lichting studenten haar idooltafels op de Thomas More Campus Lucas Faydherbe, Zandpoortvest 16 in Mechelen.

Foto: Masala Luana / Narafi

In beeld

Wim Valvekens
T 0495 28 27 97
E

Recente persberichten