Gehoorbeurs op de internationale Dag van het Gehoor

03 maart 2016

Een bezoek aan de tandarts is routine. Maar waarom laten zo weinig mensen hun oren controleren? Op 3 maart, International Ear Care Day organiseren studenten Audiologie van Thomas More een gehoorbeurs op Campus Sanderus in Antwerpen. Je kan gratis een uitgebreide gehoortest ondergaan, het aantal decibels van je iPod meten en je krijgt actuele info over gehoorbescherming, gehoorverlies en aandoeningen als tinnitus. Wie meedoet aan de wedstrijd kan gehoorbescherming op maat winnen.

3/3 - Internationale Dag van het gehoor

Op 3 maart is het International Ear Care Day. De datum is niet toevallig gekozen. Draai de eerste 3 van 3/3 om en je hebt twee “oortjes”. Het is een dag met sensibiliseringsacties en –initiatieven om meer zorg te dragen voor “oor en gehoor”. Een bezoek aan de tandarts is routine. Maar waarom laten zo weinig mensen hun oren controleren? Vooral jongeren lopen risico op gehoorverlies veroorzaakt door te harde muziek.

 

Dag van het Gehoor

 

Gehoorbeurs

De studenten en docenten Audiologie van Thomas More organiseren daarom een gehoorbeurs met doe- en infostandjes over gehoor, gehoorverlies en gehoorbescherming en met heel veel tips om blijvende gehoorschade en tinnitus te vermijden.

“De studenten van Audiologie nemen uitgebreide gehoortesten af in het skillslab. Ze meten hoordrempels en de deelnemers kunnen hun gehoorgang en trommelvlies bekijken op een beeldscherm. De studenten testen de kwaliteit van oordopjes op zogenaamde ‘lekken’, meten de decibels van mp3-spelers, en geven tips over gehoorbescherming,” legt Marleen De Sloovere, docente Audiologie uit. Maar er is nog veel meer:

  • Bert Lecomte stelt zijn tinnitusplatform "detuutvantegenwoordig" voor. Hij heeft zelf last van oorsuizen en beheert een onlineplatform over o.a. de gevaren van te luide muziek. Hij geeft samen met Bekende Vlamingen tips om beter om te gaan met tinnitus.
  • "De Week van de Klank" demonstreert op de campus het 90 dB-project. Deze Brusselse organisatie introduceerde in januari 2016 een concertlabel voor wie van muziek wil genieten zonder gehoorschade. "Het geluidsniveau van concerten is sterk toegenomen de laatste decennia. Het is tijd voor een tegenbeweging, en die willen wij steunen met ons label”, zegt Annemie De Four. "Ons signaal is dat het ook heel aangenaam kan zijn om op een zachter geluidsniveau naar muziek te luisteren."
  • Voor wie individuele gehoorbescherming op maat wil, maakt de firma HearingCoach ter plaatse oorafdrukken. Iedereen kan op de beurs gehoorbescherming op maat verkrijgen met een korting van 20 euro. HearingCoach doet er ook gehoorscreenings en geeft informatie over gehoorbescherming.

Audioloog, een boeiend beroep met toekomst

Een audioloog is gespecialiseerd in de algemene zorg voor het gehoor en de evenwichtsfunctie: gehoorscreening, hoortoestelaanpassing, hoortraining, trainen van lipleesvaardigheden (spraakafzien), evenwichtsonderzoeken, revalidatie van de evenwichtsfunctie … Daarnaast doet hij aan preventie en voorlichting. “Zo vormen audiologen vaak een team met andere disciplines om geluidsniveaus te meten op muziekfestivals, of in industriële sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan machinelawaai. Die preventieve gehoorzorg geven we onze studenten uiteraard ook mee in de opleiding.” aldus Marleen De Sloovere.

Thomas More biedt in Antwerpen een driejarige bacheloropleiding Audiologie aan. Het curriculum heeft een gemeenschappelijke basis met de bachelor Logopedie. De studenten studeren samen tijdens de twee gemeenschappelijke basisjaren, nadien kiezen ze voor de afstudeerrichting Logopedie of Audiologie. Studenten kunnen na het behalen van het bachelordiploma Logopedie in een verkort traject van één jaar een bijkomende bachelor in de Audiologie verwerven.

 

 

Praktisch

U bent welkom van 12u tot 18u.

Meer informatie kan u terugvinden via www.thomasmore.be/dag-gehoor.

 

Marleen De Sloovere
T 0472 91 91 21
E

Recente persberichten