Is dit nu de Islam?

28 maart 2018

Khalid Benhaddou

Op donderdag 29 maart spreekt Khalid Benhaddou voor leerlingen, studenten en docenten Gezondheidszorg van het Sint-Aloysiusinstituut en Thomas More in Lier. Khalid Benhaddou is Iman in de moskee El Fath in Gent en coördinator van het netwerk islamexperten, dat in scholen de radicalisering van moslimjongeren probeert te vermijden. Hij spreekt in Lier op basis van zijn boek “Is dit nu de Islam?”, een pleidooi voor een rationele, Europese en verzoenende Islam. Benhaddou is uitgenodigd door IDeE, een werkgroep van de Lierse campus rond Identiteit, Dialoog & Engagement, waarden die ook Benhaddou nauw aan het hart liggen. 

Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim

Zo noemt Khalid Benhaddou zichzelf op zijn website. Deze kernwoorden omschrijven hem en geven zijn identiteit vorm. Nadenken, analyseren, gerede twijfel en dialoog, vormen een combinatie die hem als persoon typeert. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie en een nalevenswaardig voorbeeld. De kans om de islam te duiden en te beschouwen vanuit de Europese context van vandaag waarin hij zelf leeft, is zijn roeping. 

Dat doet hij o.a. als Iman in de moskee El Fath in Gent en als coördinator van het netwerk islamexperten. In die hoedanigheid spreekt hij veel in scholen over de Islam. Zijn visie heeft hij ondertussen gebundeld in zijn eerste boek “Is dit nu de Islam?”. Samen met Rik Torfs en Rik Clitteur werkte hij ook mee aan het boek “Mag God nog? Een vrijzinnige, een christen en een moslim in gesprek.” Op 9 december 2017 kreeg hij van de Liga voor de Mensenrechten de Prijs van de Mensenrechten.

Is dit nu Islam?

Het boek van Khalid Benhaddou heeft een opmerkelijke ondertitel “Hoe ik als moslim voor nieuwe tijden ga: rationeel, Europees en verzoenend”. In het boek vertelt Benhaddou hoe de Koran in zijn historische context moet worden begrepen. Hij schrijft over de “extreme” islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden. Daarnaast geeft hij handvaten over hoe je jongeren weg kan houden van radicalisering. En hij houdt een warm pleidooi voor een ‘mondiale verlichting van de islam’, where east meets west. 

Praktisch

  • Is dit nu de Islam? | Khalid Benhaddou
  • Ook de pers is welkom. 
  • Donderdag 29 maart 2018 | 14 tot 17 uur
  • Campus Thomas More & Sint-Aloysius-Instituut | Antwerpsestraat 99 | 2500 Lier

Meer informatie

Mieke De Langhe
IDeE | Identiteit, Dialoog & Engagement
T 0476 03 71 24
E

Recente persberichten