De laatste 19 en halve minuten van de voorleesmarathon

19 december 2019

Op donderdag 19 december kan je op Campus Kruidtuin aansluiten bij de laatste 19 en halve minuten van de voorleesmarathon van de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen. Studenten en docenten nemen de laatste pagina’s van 42 uur en 19,5 minuten voorlezen voor hun rekening. De marathon begon in november toen beslist werd om een vervolg te breien aan de Voorleesweek.

Een week werd een “marathon” van gesponsorde voorleeskwartiertjes, samen goed voor evenveel uren en minuten voorlezen als een marathon km’s en meters telt. Wanneer de laatste pagina omgeslagen is, wordt de opbrengst van de voorleesmarathon overhandigd aan vzw De Keeting, een Mechelse organisatie waar armen het woord nemen. De voorleesmarathon kadert in de Warmste week van Studio Brussel.

Leesplezier doorgeven

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Als toekomstige leerkrachten weten de studenten van de Lerarenopleiding beter dan wie hoe belangrijk voorlezen en lezen is. Een week voorlezen vonden ze niet genoeg en dus kreeg de Voorleesweek (van 16 tot 24 november) een ugrade tot een heuse voorleesmarathon. Elke tak van de Lerarenopleiding (Kleuter, Lager en Secundair onderwijs) deed mee en nam een deel van de marathon voor zijn rekening. 42 uren werden opgesplitst in 168 kwartiertjes, die op verschillende locaties en voor een divers publiek werden gevuld met leuke literatuur. Elk kwartiertje moest minstens vijf euro sponsorgeld opleveren. De studenten hebben voorgelezen voor kinderen in de klas, voor elkaar, maar ook tijdens het babysitten, voor een groep volwassenen buiten bij een vuur, in het ziekenhuis voor een zieke oma, op de tatami-mat tijdens een judoles,….

“In het diepe” om af te sluiten

De voorleesmarathon wordt donderdagmiddag afgesloten met een fragment uit “In het diepe” van Fabio Genovesi, een geestige en ontroerende roman over de overgang van kindertijd naar adolescentie, vol angst, eerste liefdes en naïviteit. Het is een boek waarin een jongetje elke dag voorleest voor zijn papa die in coma ligt. Fabio leest niet voor uit boeken, maar uit huis-, tuin- en keukenhandleidingen die hij iedere week bij een marktkraam koopt voor honderd lire | http://www.boekenkrant.com/recensie-in-het-diepe/

Praktisch

  • De laatste 19 en halve minuten van de Voorleesmarathon voor vzw De Keeting

  • Mechelen | Leercentrum van Campus Kruidtuin | Lange Ridderstraat 44

  • Donderdag 19 december 2019 om 12 uur

Meer info

  • Ilse Cornelis een van de docenten van de Lerarenopleiding staat u graag te woord | 0497 88 00 29

  • vzw de Keeting: https://www.dekeeting.be/

 

 

 

Recente persberichten