De droom voorbij | Rouw en begeleiding bij perinataal verlies

13 december 2017

Koppels die een kind verliezen tijdens de zwangerschap staan vaak alleen met hun verdriet. De buitenwereld toont weinig begrip als men (lang) rouwt voor een ongeboren kind. En ook de wetgeving houdt niet altijd rekening met de pijn die ouders voelen. “Voor de wet zijn mijn kinderen enkel gestorven, maar nooit geboren”, getuigde een jonge moeder waarvan de tweeling dood geboren werd. De opleiding Vroedkunde van Thomas More in Turnhout pikt daarop in met “De droom voorbij”, een studiedag over rouw en begeleiding bij perinataal verlies.

Leven doorheen de afwezigheid

Onverwerkt verdriet doet pijn en rouwen is niet gelijk aan vergeten. Het is leren houden van en leven doorheen de afwezigheid. Dat is de basisgedachte achter “De droom voorbij”. Deze studiedag wordt georganiseerd door de opleiding Vroedkunde van Thomas More in Turnhout en richt zich tot vroedvrouwen en andere zorgverstrekkers, die als eerste in contact komen met ouders voor wie een zwangerschap eindigt met verlies en verdriet. Met 190 deelnemers is de activiteit bijna volzet.

In de voormiddag geeft Prof. Manu Keirse dé specialist in België als het over rouwverwerking gaat, een lezing over “Rouwverwerking bij perinataal verlies”. Daarna spreekt mevr. Elke Moens, NICU-verpleegkundige, werkgroep stervensbegeleiding over “Verlies en begeleiding op de Neonatale Intensive Care Unit van het UZ Antwerpen”. Voor de namiddag kiezen de deelnemers drie keer uit een aanbod van acht verschillende workshops.

Wateropbaring

Afsluiten gebeurt opnieuw plenair met een lezing over een nieuwe techniek voor het opbaren van doodgeboren baby's, die in Nederland meer en meer gebruikt wordt.  Dr. I. Tiemens-van Putten, verloskundige en spoedarts en Mevr. Janet Molewijk, psychologe gespecialiseerd in rouwbegeleiding geven een toelichting bij de wateropbaring. Een doodgeboren kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat blijkt de beste omgeving om het op te baren en afscheid te nemen | www.watermethode.nl/Ouders

Praktisch

De droom voorbij. Rouw en begeleiding bij perinataal verlies

  • Datum en tijdstip | Donderdag 14 december 2017 | 09.30 -17.00 uur
  • Locatie | Thomas More, Campus Blairon 800, 2300 Turnhout
  • Programma | Het volledige programma van “De droom voorbij” vindt u hier
Violet Vervloet
T +32 473 76 13 98

Recente persberichten