Dag van de Wetenschap op Campus De Nayer en Campus Geel

25 november 2018

Op zondag 25 november gonsen Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver en de Geelse Campus van bedrijvigheid. De opleidingen van Thomas More en van KU Leuven organiseren op de Dag van de Wetenschap een hele reeks interessante, spannende en plezante workshops, demo’s en doe-activiteiten in labo's, skills labs, ateliers en leslokalen. Een deel van het aanbod is op kindermaat gesneden! Voor wetenschappers van 5 tot 85.

Maak kennis met onze passie voor wetenschap en technologie

Op de Dag van de Wetenschap kan jong en oud in heel Vlaanderen actief kennismaken met wetenschappen en technologie. Ook de onderzoekers, docenten én studenten van Thomas More en van de KU Leuven tonen graag hun passie voor wetenschap en technologie. De collega’s van WiWeTer zorgen bovendien voor een aantal activiteiten, die op kindermaat gesneden zijn.

Een greep uit het ruime aanbod

Campus De Nayer

 • AI aan het werk: wat doet een neuraal netwerk met je gezicht? | In deze interactieve set-up kan je aan de lijve de kracht van artificiële intelligentie ondervinden. We voeden je foto aan een door deep learning getraind neuraal netwerk, waardoor de meest fantastische resultaten tevoorschijn komen. Hoe ziet je gezicht er uit in de schilderstijl van Picasso, Pollock, Kandinsky, Gaugin of Van Gogh? Of laat je gezicht anoniem maken door het neuraal netwerk. Een ontdekking!
   
 • 3d copy paste | Een 3D ontwerp maken voor het reproduceren of het op-maat-maken / printen van onderdelen op basis van bestaande objecten is het niet zo eenvoudig. Hiervoor kan je gebruik maken van 3D scanning, dit laat toe een fysieke vorm om te zetten naar een digitale 3D vorm. Deze digitale vorm kunnen we opnieuw doorsturen naar een 3D printer om deze vorm opnieuw te maken. Zoals je nu een foto neemt en afdrukt met je printer, kan dit ook met objecten of zelfs mensen. Je kan de hele namiddag in het labo terecht voor tips over hoe je zelf aan de slag kunt. We geven ook demo’s van 3D scan naar 3D print, wat het mogelijk maakt een kopie van een onderdeel te maken of doodleuk jezelf in te scannen. Scannen en printen maar!
   
 • Magische wetenschap | Tijdens deze walk-in workshop voeren de kinderen zelf verschillende experimenteren uit met huis-, tuin- en keukenmateriaal onder begeleiding van hun ouders en studenten lerarenopleiding wetenschappen/techniek. We staan stil bij de verschillende wetenschappelijke verschijnselen en krijgen na afloop van de korte experimenten ook een wetenschappelijke uitleg... Aanrader voor curieuze neuzen...
   
 • Van snoepbrug tot vakwerk | In deze workshop leer je het verband leggen tussen de structuur en de sterkte van een brug. Met zelfbouwpakketten (snoepjes, tandenstokers, ...) kan je zelf een brug maken en natuurlijk mag je die ook zelf testen, net als in het echt.
   
 • Oma's (m/v) aan de top | Ze hangen zingend de was op, stoppen je met de glimlach in bed of sturen je een lieve sms. Ontdek zelf waarom dit oma's en opa's zo bijzonder maakt. Trek een verouderingspak aan en ervaar hoe uitdagend alledaagse dingen worden.
   
 • Yumi robot deelt chocoladereepjes uit | ABB heeft enkele jaren geleden de YuMi robot geïntroduceerd. Deze is speciaal ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken. Bij het ontwerp en de bouw van de robot hebben de ontwerpers in het bijzonder rekening gehouden met de veiligheid in situaties waarin mensen zij aan zij met robots werken. YuMi is uitgerust met aangepaste sensoren die zelfs de geringste tegendruk voelen. Daarnaast is de robot voorzien van geavanceerde kijk- en grijpersystemen en een beschermende, zachte laag om de armen. Dankzij al deze innovaties hoeft de robot niet in een kooi te worden geplaatst. De twee mechanische armen kunnen met objecten tot 500 gram per stuk werken. Ze kunnen zelfs een draad door het oog van een naald rijgen. De opgestelde Yumi deelt chocoladereepjes uit.

Het volledige aanbod vind je via deze link.

Campus Geel

 • Acrobatie met de tractor | Landbouwers zijn acrobaten met hun trekkers. En die trekkers zijn dan ook sterke staaltjes van techniek. De studenten van de opleiding Landbouwmechanisatie tonen je welke acrobatische toeren met die techniek allemaal mogelijk zijn en leggen je haarfijn uit hoe het werkt.
   
 • Beestjes en chemie in ons eten! Spannend, maar ook veilig? | Hoe zuur is een citroen? Wat is het belang van zuurtegraad bij het maken van het “dagelijks brood” in Ethiopië, en bij het lekkerder maken van meelwormen? Hoeveel bacteriën liggen er dagelijks op uw bord? Het antwoord vind je in het Lab4Food en je kan er zelf een proefje ter controle doen.
   
 • Robotteren voor dummies | Programmeer zelf OZObots tijdens deze walk-in workshop. Je gaat aan de slag met én zonder robots en zet je eerste stapjes in de programmeerwereld. Een absolute uitdaging voor deelnemers met of zonder logische geest. Voor wetenschappers van 5 tot 85.
   
 • In de voetsporen van de apotheker | De apotheker verkoopt kant-en-klare geneesmiddelen voor mens en dier. Maar soms maakt de apotheker zelf geneesmiddelen. Die zogenaamde magistrale bereidingen kunnen heel wat vormen aannemen: crèmes, capsules, siropen, zetpillen... Voel je het kriebelen om zelf eens te experimenteren? Trek je apothekersjas snel aan en doe mee.
   
 • Eco-innovatieve voeding! Proef een nieuwe groentenbladerdeeg, een kleurrijke groentenwrap of een gezonde ontbijtwafel | Studenten Master in de Biowetenschappen (Voedingsindustrie) nemen elk jaar deel aan Ecotrophelia, een Europese wedstrijd waarvoor jongeren een nieuw duurzaam en commercialiseerbaar voedingsproduct ontwikkelen. De Geelse studenten presenteren   op de Dag van de Wetenschap een nieuwe groentenbladerdeeg, een kleurrijke groentenwrap, een gezonde ontbijtwafel, een linzenwrap en een quiche die je in 100 seconden maakt. Je kan alles proeven en de studenten helpen om hun recepten te verfijnen en op punt te stellen. Wie weet halen ze met uw smaaktip de Europese finale in Parijs in 2019. Dit jaar waren onze studenten de Belgische vertegenwoordiger met een smaakvolle bierpizza.

Het volledige aanbod vind je via deze link.

Ook activiteiten op kindermaat

De collega’s van WiWeTer zorgen er bovendien voor dat heel wat activiteiten op kindermaat gesneden zijn. Stofzuigerschieten, op pad met de Bee-bot, robots voor dummies,… Het zijn maar een paar voorbeelden. En in het labo automatisering staat een echte robot opgesteld, die kinderen en jongeren zelf kunnen bedienen. Welkom in de wondere wereld van techniek!

Praktisch

Dag Van de Wetenschap | www.dagvandewetenschap.be
Programma Campus Geel en De Nayer | www.thomasmore.be/dagvandewetenschap

Recente persberichten