Countering Violent Extremism through Community Outreach and Youth Engagement

01 december 2017

Mohamed El Fadili, docent Islamitische godsdienst aan de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen vertrekt zondag naar de Verenigde Staten waar hij deelneemt aan een uitwisselingsprogramma rond het thema “Countering Violent Extremism through Community Outreach and Youth Engagement.”

Mohamed El Fadili is als lid van het Netwerk Islamexperten van het Departement Onderwijs en als lid van het Platform Vlaamse Imams en Moslimdeskundigen gevraagd om deel te nemen aan het programma dat georganiseerd en gefinancierd wordt door het U.S. State Department.

Mohamed El Fadili, docent Islamitische godsdienst bij Thomas More neemt op uitnodiging deel aan een tiendaags programma in de VS

Vlaams-Nederlandse delegatie

Zondag vertrekken zeven Vlamingen en vier Nederlanders naar de Verenigde Staten. De Vlamingen in de delegatie komen uit organisaties zoals het Netwerk Islamexperten, Platform Vlaamse Imams en Moslimdeskundigen en Ceapire. Tijdens hun tiendaags verblijf in de VS kunnen ze in gesprek gaan met verschillende actoren in de samenleving: regering (op verschillende niveaus), NGO’s, academici, politiemensen, religieuze leiders, onderwijswereld, jongeren, enz.

Islamexperten

Een van de deelnemers is Mohamed El Fadili, geboren (°1979) en getogen in Antwerpen. Hij haalde het diploma van de Lerarenopleiding Secundair onderwijs voor de vakken geschiedenis en islamitische godsdienst. Momenteel zit hij in het laatste jaar van de “Master in wereldreligies: optie islamitische godsdienstwetenschappen” aan de KU Leuven. Mohamed El Fadili is als docent Islamitische godsdienst verbonden aan de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen en geeft les in het stedelijk lyceum Pestalozzi in Antwerpen. Hij is bovendien betrokken bij het project 'Democratische Dialoog' van de Erasmushogeschool Brussel en lid van het 'Netwerk islamexperten' van het Departement Onderwijs.

Hij kijkt uit naar de trip naar de VS. “Ik ga met veel verwachtingen naar de VS. Het is heel belangrijk dat de jeugd weerbaar gemaakt wordt tegen extremistische ideologieën en visies die niet in ons mensbeeld passen. Jongeren moeten leren om daarmee om te gaan. Ik popel van ongeduld om te zien hoe men die problemen in de VS aanpakt en twijfel er niet aan dat ik daar heel wat kan van opsteken”, aldus El Fadili.

Programma

  • Countering Violent Extremism through Community Outreach and Youth Engagement
  • United States Department of State | Bureau of Educational and Cultural Affairs | Office of International Visitors

Van 3 t/m 14 december 2017

  • Washington, DC (Sunday, December 3 - Wednesday, December 6)

Include contextualized fed briefing, visit with Imam Bashar Arafat/Civilizations Ex-change and Cooperation Foundation

  • San Francisco, CA (Wednesday, December 6 - Sunday, December 10)

Include Zaytuna College (accredited Muslim liberal arts college located in Berkeley, CA) Other themes/ideas include: educational and community resources – Islamic schools and engagement with youth and families

  • Kalamazoo, MI (Sunday, December 10 - Tuesday, December 12)

Engagement with community leaders, interfaith collaborations, programs for youth (including Muslim youth, refugees)

  • Chicago, IL (Tuesday afternoon, December 12 – Wednesday, December 13)

Chicago to catch return flight.  Some sightseeing opportunity.

Mohamed El Fadili
T +32 488 88 12 90
E

Recente persberichten