Concurrentie voor Tesla

31 mei 2018

Studenten onthullen eigen elektrische racewagen

Op donderdag 31 mei wordt de Umicore Pulse, de nieuwste elektrische racewagen van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool, voorgesteld. De studenten hebben de wagen volledig zelf ontworpen en gebouwd. Dit straf staaltje innovatieve technologie haalt 100 km/u in amper 2,6 seconden. Daarmee gaan de studenten voor een topplaats op de internationale Formula Student competities.

Gedurende negen maanden hebben de studenten gesleuteld en gebouwd aan hun exemplaar van de volgende generatie elektrische racewagens. De carrosserie, het batterijpakket, de boordcomputer en tal van andere onderdelen produceerden ze volledig zelf. De Umicore Pulse weegt amper 200 kg, heeft 201 pk en haalt 100 km/u in amper 2,6 seconden. 

“Het is geweldig verrijkend om mee te werken aan deze wagen” zegt Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur. “We trainen niet enkel onze technische vaardigheden, maar leren ook werken in team en maken de volledige ontwikkeling van A tot Z mee. Dit is iets wat we in geen enkel vak op de schoolbanken zouden kunnen leren.”

De volgende maanden zal blijken of hun werk ook op internationaal niveau van topkwaliteit is. De hele zomer lang strijden ze tijdens verschillende Formula Student competities om een podiumplaats tegen honderden andere studententeams wereldwijd. De competitie brengt hen onder meer in Nederland en Tsjechië. Daarbij speelt niet enkel de snelheid van de wagen een rol, ook het ontwerp van de wagen wordt gequoteerd. De eerste competitie vindt plaats op 9 juli op het TT circuit Assen in Nederland, en de studenten hebben het volste vertrouwen in hun wagen. 

De wagen is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de ondernemende studenten en hun partnernetwerk van wel 120 bedrijven, innovatiecentra en non-profits. Hun doel: een platform bouwen voor bedrijven om hun nieuwe technologieën te testen. Zo is het eerste koelsysteem ontworpen met behulp van artificiële intelligentie en geproduceerd via 3D printen geïmplementeerd en getest in hun racewagen. “Misschien rijdt er binnenkort wel een commerciële wagen rond met een stukje technologie, getest in onze wagen” aldus Wannes Vanheusden.

Praktisch

U bent van harte welkom op de voorstelling van deze nieuwe racewagen op donderdag 31 mei in Autoworld, Brussel. Vooraf graag een seintje aan Wannes Vanheusden.

•    31 mei 2018, 19u30
•    Autoworld, Jubelpark 11, 1000 Brussel

Beeldmateriaal kan u donderdag 31/05/18 vanaf 22u vinden in deze Google drive folder.

In beeld

Wannes Vanheusden
T 0497 84 97 43