Balance

10 september 2018

Belgisch-Cubaanse wedstrijd op Design September

Ontwerp een meubel dat speelt met “evenwicht”, dat gemakkelijk reproduceerbaar is in België en in Cuba en dat rekening houdt met de materialen en technische mogelijkheden en beperkingen in de beide landen. Dat was de uitdaging voor studenten en alumni van de opleiding Interieur, Design & Architectuur van Thomas More in Mechelen en het Instituto Superior de Diseno en het Oficina Nacional de Diseno in Cuba. 

Op 10 mei werden in Cuba de winnaars in de bloemetjes gezet. Bas Pattyn, de Belgische winnaar kreeg in Havana zijn prijs voor Rock-it, een slanke schommelstoel. Na Cuba is België aan de beurt. Van 15 tot 30 september zijn de uitgevoerde stoelen en de schaalmodellen van de andere inzendingen te zien op Desing September in Brussel. 

Belgisch-Cubaanse samenwerking

De unit Interieur, Design & Architectuur van de Thomas More-hogeschool in Mechelen werkt al enige tijd nauw samen met het Instituto Superior de Diseno en het Oficina Nacional de Diseno in Cuba. In november van vorig jaar verbleven twintig Belgische studenten een week in Havana en werkten er met hun Cubaanse collega’s aan een reeks ontwerpopdrachten. Twee Mechelse studenten studeerden een volledig semester in Cuba en wie niet naar ginder trok, kreeg hier “Cubaanse” opdrachten: grafiek rond de kleuren en patronen van het eiland, interieurs voor cabines in Cubaanse landschappen, schaaktafels in papier, schommelstoelen, Cubaanse straatbanken,… het passeerde allemaal de revue. En dan was er Balance, een designwedstrijd met een Belgisch en een Cubaans luik, waarbij de opdracht voor alle deelnemers dezelfde was.

Rock-it | een slanke schommelstoel

De ontwerpen van de Belgische deelnemers werden beoordeeld door een jury met docenten van de unit Interieur, Design & Architectuur. Zij kozen voor Rock-it, de slanke schommelstoel van Bas Pattyn. “De goede functionaliteit, de sterke grafische taal, het minimale materiaalgebruik en de eenvoudige constructie die het mogelijk maakt om de stoel ook in Cuba te produceren, allemaal factoren om voor het ontwerp van Bas te kiezen”, zegt Ilze Quaeyhaegens, die het Cubaproject coördineert. “In zijn ontwerp zit een antwoord op alle voorwaarden die het wedstrijdreglement voorzag”, klinkt het. Bas Pattyn uit Brugge is student in de Professionele Bacheloropleiding Interieurvormgeving via Open Hoger Onderwijs. 

Qlumpia | Cubaans groepswerk

In Cuba werd dan weer gekozen voor Qlumpia, een groepsproject van Claudia Escudero Merlo, Eliany Rodríguez Morales, Yolanda Herrera Raola en Mileydis Espinosa Rodríguez. De jury met docenten en experts van Instituto Superior de Diseno en het Oficina Nacional de Diseno koos die schommelstoel voor het onverwachte en onverschrokken volume dat gecreëerd werd met nylondraad en staal, twee materialen die het goed doen in het Cubaanse klimaat. De optische mix van kleuren en overlappende volumes werkt perfect, luidt het in Cuba.

Bas Pattyn kreeg op 10 mei in Havanna zijn prijs in ontvangst uit handen van Patrick Van Gheel, de toenmalige ambassadeur van België. “De Belgische Ambassade in Havana is zeer trots op deze vruchtbare samenwerking met de Cubaanse designsector,” aldus Patrick Van Gheel, “We appreciëren ten zeerste de creativiteit en motivatie van het team van Thomas More om dit project tot dit geweldige resultaat te begeleiden.”  

Design September

De uitgevoerde stoelen én de schaalmodellen van de andere inzendingen worden deze maand in Brussel tentoongesteld in het kader van Design September.

  • Pop-up galerie naast Rocco Pantalòn, een conceptstore voor planten en cactussen | Vlaamsesteenweg 162 | Brussel
  • Open in het weekend op 15 en 16 september, 22 en 23 september en 29 en 30 september, telkens van 10 tot 17 uur
  • Vernissage | zaterdag 15 september om 17 uur
  • Finnisage | zondag 30 september om 17 uur | in aanwezigheid van Norma Goicochea Estenoz, de Cubaanse ambassadeur in België en van Patrick Van Gheel, de voormalige Belgische ambassadeur in Cuba

Meer informatie

•    www.designseptember.be

Ilze Quaeyhaegens
Coördinator voor Thomas More Interieur
T 0475 24 13 06
E