Algen, een duurzame toekomst | Symposium

23 mei 2018

Bij algen denken we nogal snel aan groene slierten. Maar algen zijn veel meer dan dat. Microalgen hebben een hoge voedingswaarde én een grote potentiële meerwaarde als voedingsingrediënt en voedingssupplement in onze voeding, als veevoeder, in de aquacultuur, in farmaceutische en cosmetische toepassingen. Vito en Radius, een onderzoeksgroep van Thomas More onderzoeken op de Geelse campus van de hogeschool hoe algen in grote hoeveelheden kunnen gekweekt worden.

Op donderdag 24 mei organiseren zij “Algen, een duurzame toekomst”. Tijdens dit symposium in Geel komen vooral toepassingen van algen in “ready-to-eat” voeding en in de aquacultuur aan bod. Algen op je bord: het is geen verre toekomst meer, en zeker een duurzame.

Algen kweken op grote schaal

Sinds 2014 onderzoeken VITO en Radius, een onderzoeksgroep van de Thomas More-hogeschool hoe algen in grote hoeveelheden kunnen gekweekt worden. Microalgen (microscopisch kleine algen) zijn immers een veelbelovend alternatief voor de productie van biomassa, ze hebben een hoge voedingswaarde en voor de teelt is geen vruchtbare landbouwgrond of zoetwater vereist.

Algen kweken in grote hoeveelheden is een hele uitdaging. Ze hebben zeer specifieke groeiomstandigheden nodig, die gecreëerd worden in een fotobioreactor. Op de Geelse campus van Thomas More bouwden VITO en Radius een gesloten, continue fotobioreactor voor de kweek van algen. Dit gebeurde in het kader van Sunbuilt, een EFRO-investeringsproject. De productie-eenheid is gekoppeld aan een oogst- en verwerkingseenheid waar men componenten met een hoge toegevoegde waarde uit de biomassa haalt.

Algen in “ready-to-eat” voeding en in de aquacultuur

Tijdens het symposium komen toepassingen van algen in humane voeding aan bod. Door de hoogwaardige voedingstoffen kunnen algen als voedingsingrediënt en als voedingssupplement gebruikt worden. Het gaat zowel om gezonde en lekkere “ready-to-eat” voeding als om voedingsstoffen die uit algen gehaald worden en nadien verwerkt in voedingssupplementen.

Daarnaast liggen er ook heel veel mogelijkheden in het domein van de aquacultuur. Momenteel wordt voor het kweken van zalm en andere vissen heel veel vismeel gebruikt. Het dalende aanbod en de stijgende prijzen doen uitkijken naar waardevolle alternatieven. Algen kunnen een oplossing bieden door het vismeel gedeeltelijk te vervangen.

Praktisch

  • Algen, een duurzame toekomst | Symposium
  • Thomas More, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel
  • Donderdag 24 mei 2018 van 13 tot 18 uur

Programma

  • 12.30u-13.00u | Ontvangst
  • 13.00u-13.30u | Welkom | Els Van Weert, regiodirecteur Thomas More Kempen
  • 13.30u-13.50u | Dr. Erwin Houtzager, CEO Phycom – total algae solutions
  • 13.50u-14.10u | Elke Van Engeland / David Spruyt, DDAT Ghana Ltd.
  • 14.10u-14.30u | Dr. Jornt Spit, onderzoeker microalgen Radius Thomas More Kempen
  • 14.30u-15.15u | Pauze, beurs & bezoek aan de fotobioreactor
  • 15.15u-15.35u | Dr. Leen Bastiaens, projectleider VITO
  • 15.35u-15.55u | Dr. Jasper Van Houcke, HZ University of Applied Sciences - Onderzoeker en coördinator Aquaculture in Delta Areas
  • 15.55u-16 15u | D.O. Koen Rens, THEBASECAMP bvba, foodbuilder & osteopath
  • 16.15u-18.00u | Receptie, beurs, rondleiding & netwerkmoment

Meer informatie

  • Sabine Van Miert van Radius antwoordt graag op uw vragen | 0494 86 69 65